Corona verhindert Nacht van Vlaanderen in Torhout

De start van de Nacht van Vlaanderen vorig jaar. Straks blijft het stedelijk sportstadion leeg. © foto JS
Johan Sabbe

Geen massamanifestaties tot eind augustus en dus geen Nacht van Vlaanderen op vrijdag 19 juni in Torhout. Hardlopen en wandelen mogen dan gezond zijn, in groep sporten is momenteel niet toegestaan.

Het coronavirus zet de 41ste editie van het befaamde sportevenement dus een hak. De organiserende vzw De Nacht had eerder al te kennen gegeven dat de loop- en wandelhappening wellicht geannuleerd zou worden, maar nu is de beslissing definitief.

Richtlijnen Nationale Veiligheidsraad laten geen keuze

Vorig jaar namen zomaar eventjes 7.657 mensen aan de veertigste uitgave van de Nacht deel, een absoluut record. “Dat zal straks in juni helaas niet het geval zijn”, klinkt Nacht-voorzitter Dirk Verduyn ontgoocheld. “De richtlijnen die woensdag door de Nationale Veiligheidsraad uitgevaardigd werden, laten ons geen keuze. Bijeenkomsten met veel mensen zijn niet toegestaan. We volgden de actualiteit al wekenlang op de voet en traden in overleg met de stad en de veiligheidscel van de provincie. We hadden ons voorgenomen om de definitieve beslissing over de Nacht van Vlaanderen uit te stellen tot eind april, maar dat is intussen achterhaald.”

Nacht-voorzitter Dirk Verduyn in betere tijden :
Nacht-voorzitter Dirk Verduyn in betere tijden : “We voelden de bui al een tijdje hangen.”© foto JS

Al betaalde inschrijvingen gelden voor juni 2021

Dirk beseft dat een massale sportmanifestatie met duizenden mensen op een kleine ruimte – zeker bij de start in zaal De Mast en op het stedelijk sportstadion – niet te combineren valt met de maatregelen die de overheid handhaaft om het coronavirus te bestrijden. “We voelden de bui al een tijdje hangen en hadden de voorbereidingen voor ons evenement op een laag pitje gezet. Het had weinig zin om nu al bestellingen en aankopen te doen voor de komende Nacht. Plus: promotie maken, was nauwelijks mogelijk in de huidige omstandigheden.”

De organisatoren willen zo snel mogelijk met het stadsbestuur overleggen hoe alles afgehandeld kan worden. Zo is er een regeling nodig voor de al betaalde inschrijvingen. Die worden omgezet in een voucher die geldig is voor de volgende editie van 18 juni 2021.

Info: www.nvv.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier