Tweede overlijden door corona in Torhouts rusthuis

Het personeel en de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus bedanken voor de steun. Helaas heeft corona er net een tweede dode geëist. © foto JS
Johan Sabbe

In het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus heeft het coronavirus helaas aan een tweede bewoner het leven gekost. Na een hoogbejaarde vrouw een week geleden is er weer iemand aan Covid-19 overleden. De betrokkene verbleef op de aparte cohorte-afdeling.

Joost Cuvelier, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, bevestigt het overlijden. “Er valt in ons woonzorgcentrum inderdaad een tweede sterfgeval door corona te betreuren”, zegt hij. “Uit respect voor de familie geven we evenwel geen concrete informatie over de overledene.”

Nu nog tien besmette mensen op de cohorte-afdeling

De voorbije week werden alle 172 bewoners van het Torhoutse rusthuis op Covid-19 getest. Het resultaat viel mee in vergelijking met heel wat andere woonzorgcentra in Vlaanderen. Er bleken alles samen dertien bewoners besmet te zijn, wat neerkomt op ‘maar’ 7,5 procent. Het overgrote deel van de rusthuisbewoners legde een negatieve test af.

Van de dertien door corona getroffen senioren zijn er helaas twee overleden. Voorts werd één persoon naar het ziekenhuis gebracht. De tien andere coronapatiënten worden op de afzonderlijke cohorte-afdeling van het woonzorgcentrum verzorgd, strikt afgescheiden van de niet-besmette mensen.

De bewoners die, net zoals een aantal personeelsleden van hun afdeling, het coronavirus hebben opgelopen, hebben allen hun kamer op de tweede verdieping. Wie op de gelijkvloerse of de eerste verdieping verblijft, testte negatief.

Huisartsen komen via beurtrol dagelijks langs

Het rusthuis beschikt ook over een precohorte-afdeling om snel en efficiënt de bewoners met symptomen te kunnen afzonderen. Na twee negatieve testen met minimaal 48 uur tussenin mogen diegenen die uit voorzorg naar de precohorte-afdeling gebracht werden, naar hun kamer terugkeren. Weliswaar moeten ze daar dan nog een week in quarantaine blijven.

Op basis van een beurtrol bezoeken de plaatselijke huisartsen dagelijks zowel de precohorte- als de cohorte-afdeling om de bewoners medisch op te volgen. Zo blijven de directie en het personeel van het rusthuis zich tot het uiterste inspannen om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het is de bedoeling om vanaf volgende week alle personeelsleden eveneens op corona te testen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier