VTI-leerling Willem Beel (16) uit Torhout maakt gezichtsmaskers met zijn 3D-printer

Willem met enkele net geassembleerde gezichtsmaskers bij zijn 3D-printer thuis. © JS
Johan Sabbe

Een groep bereidwillige leerkrachten van het Torhoutse VTI heeft voor de lokale zorgsector al meer dan 1.100 gezichtsmaskers gemaakt. Ook VTI-leerling Willem Beel (16) is aan de slag gegaan en produceert thuis face shields van een type dat kwalitatief nog beter is, maar wel tijdrovender.

“In de soort die ik aflever, moet een belangrijk onderdeel met een 3D-printer vervaardigd worden”, vertelt Willem, die in de Lichterveldestraat woont. “Ik kan dus mensen helpen dankzij mijn 3D-printer. Daar ben ik blij om. Want de nood aan zowel mond- als gezichtsmaskers blijft heel groot. Zo kunnen de zorgverleners besmettingen door het coronavirus voorkomen.”

School lasert de kunststof

Willem volgt het vijfde jaar Industriële Wetenschappen aan het plaatselijke VTI. “Ik ben sterk in technologie geïnteresseerd”, zegt hij. “Een concreet beroep heb ik nog niet in gedachten, maar eventueel zou dat ingenieur of programmeur kunnen worden. Ik ben via de sociale media lid van verschillende groepen over 3D-printing. Ik merkte dat almaar meer mensen mondmaskers begonnen te printen en gaandeweg ook gezichtsmaskers. Ik wou zoiets ook wel doen, maar zag er aanvankelijk geen beginnen aan. Na wat opzoekingswerk ontdekte ik 3D-modellen en de bijhorende handleidingen van gezichtsmaskers. Ook las ik in de krant over een 17-jarige jongen uit De Panne die met de productie ervan gestart was. Ik nam contact met hem op, vroeg wat uitleg en besloot het erop te wagen. Ik heb wel eerst een mailtje aan het stadsbestuur verzonden met de vraag of er nog gezichtsmaskersnodig waren. Dat bleek effectief zo te zijn.”

Ik kan ongeveer vier maskers per dag maken

“Ik heb sinds kort een 3D-printer en wou die graag inzetten om mijn steentje bij te dragen in de strijd tegen corona. De gezichtsmaskers die ik maak, zijn ontworpen door Prusa. Dat is een bedrijf dat 3D-printers ontwerpt en verkoopt. Het stuk dat de onderdelen van het masker bijeenhoudt, print ik thuis. Mijn printer is voor één zo’n onderdeel drie uur bezig. Concreet betekent dit dat ik vier maskers per dag maak. Telkens moet ik de fabricatie manueel in gang zetten en nadien het resultaat nog wat schuren. Voor de doorschijnende kunststof van de maskers heb ik technisch adviseur coördinator Miranda De Laere van het VTI gecontacteerd. Ik wist dat de VTI-leraars al een tijdje gezichtsmaskers maken en daarvoor een lasercutter gebruiken. De school was onmiddellijk bereid om met die cutter de kunststof in de juiste vorm te snijden en aan mij te bezorgen. Vrijdagavond heb ik mijn eerste 24 gezichtsmaskers geassembleerd. Het stadsbestuur zorgt ervoor dat ze bij de juiste mensen terechtkomen. Ik hoop dat iedereen zich strikt aan de uitgevaardigde maatregelen blijft houden. Dan komt alles op termijn wel goed.”

Veel hobby’s

Willem mist het sociaal contact met familie en vrienden. “Ik heb heel wat hobby’s en ik kan die momenteel helaas niet beoefenen”, zegt hij. “Zo ben ik lid van KSA ‘s Gravenwinkel, volg ik trompet aan de Kunstacademie, speel in het Houtlands Jeugdensemble, ga naar de programmeerclub CoderDojo Torhout, doe aan hardlopen bij Houtland Atletiekclub, volg programmeerlessen aan Vorming TIC Rembert en leg me toe op 3D-tekenen en -printen. Dat laatste kan ik thuis gelukkig wél nog doen.”

VTI springt in de bres

Intussen blijft het VTI in de bres springen. Diverse leerkrachten hebben op vrijwillige basis in totaal al ruim 1.100 gezichtsmaskers gemaakt van het type met lasercutter, maar zonder 3D-printer. De kunststof voor het scherm is PET-G, een soort polyester dat heel sterk en transparant is.

De face shields zijn bestemd voor onder meer het triagecentrum in De Mast, het personeel van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, het psychiatrisch verzorgingstehuis De Ent, Dominiek Savio, het ziekenhuis, huisartsen, tandartsen, kinesisten en thuisverpleegkundigen. Ouders die in een delicate sector werken en een leerling in het VTI hebben, worden ook bevoorraad.

Willem heeft crowdfunding opgestart om de gezichtsmaskers te financieren: https://www.gofundme.com/f/3dgeprinte-maskers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier