Fotografe Marijke Debusschere portretteert bekende Torhoutenaren ‘in hun kot’

Marijke Debusschere lanceert in tijden van corona de fotoreeks #toeroetinznkot om de Torhoutenaren een positieve vibe te geven. © JS
Johan Sabbe

Ook in coronatijden zingt elk vogeltje zoals het gebekt is. En dus doet fotografe Marijke Debusschere waar ze goed in is: mooie foto’s maken. Ze lanceert een zwart-witreeks van bekende Torhoutenaren die ze portretteert ‘in hun kot’. Gratis te bekijken.

De 19 foto’s van evenveel vertrouwde gezichten – het aantal verwijst naar Covid-19 – verschijnen op de Facebook-pagina van de Torhoutse fotografe. De eerste is al te zien en toont burgemeester Kristof Audenaert. Voor de gelegenheid in een ernstige pose. Je ziet alle gefotografeerden achter glas. Tegelijkertijd staat Marijke zelf in de weerspiegeling, telkens met dezelfde lange jas aan. Vanaf nu zullen de 18 resterende foto’s volgens, in drie groepjes van zes.

Veilig van achter glas gefotografeerd

“Ik ben in de huidige periode van in je kot blijven plots op het idee voor deze reeks gekomen”, aldus de 41-jarige fotografe. “Met de bedoeling Torhout in deze lastige periode vanuit mijn hoek een positieve vibe te geven. En om de boodschap uit te sturen dat we over het algemeen goed bezig zijn, maar dat we nog even moeten volhouden. Ik ben de foto’s met de fiets achter het raam van de woning of werkplek van de Torhoutenaren gaan nemen. Ik heb de reeks de toepasselijke titel #toeroetinznkot gegeven.”

“Uiteraard heb ik de foto’s coronagewijs gemaakt en dus de nodige afstand in acht genomen. Met de gefotografeerden veilig achter glas. Ik ben blij dat ze wilden meewerken. En ik hoop natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen van het resultaat zullen genieten. Normaal gezien zou ik het als fotografe nu erg druk hebben met communiefoto’s, maar daar heeft een virus anders over geoordeeld.”

Verwondering in de ogen achteraf

Onder de 19 gefotografeerden onder andere minister Hilde Crevits, schooldirecteur Ann Stael, cartoonist Luc Descheemaeker, Yannick De Ketelaere van eetcafé ‘t Paviljoen en thuisverpleegkundige Peter Lavens. Een mix van Torhoutse gezichten.

Burgemeester Kristof Audenaert met de fotografe in de weerspiegeling van het glas.
Burgemeester Kristof Audenaert met de fotografe in de weerspiegeling van het glas.© Marijke Debusschere

Marijke is al een tijdje onder de naam Beeldig als zelfstandige fotografe bezig. “Fotografie gaat over veel meer dan het perfecte licht en de juiste compositie”, vindt ze. “Het draait in de eerste plaats om emoties. Ik maak familieportretten, zet graag kindjes op de foto, maar doe ook aan concert- en bedrijfsfotografie. Wat mij drijft, is een prachtig beeld proberen te maken, maar net zo goed de speciale sfeer tijdens een fotoshoot en veelal de verwondering in de ogen achteraf. Dit alles motiveert me om met het fotograferen door te gaan. Zeker als het goed… klikt. Maar door de coronacrisis is er uiteraard veel stilgevallen. Waardoor er tijd vrijkwam voor een reeks zoals #toeroetinznkot.”

www.marijkedebusschere.com