Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Gistel

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Alexander D. (26) met twee maanden verlengd op verdenking van de drievoudige moord in Moere en een moord in Sint-Amandsberg. Het onderzoek naar de feiten is ondertussen helemaal afgerond.

Het leek een kalme sportzomer te worden in de stad waar de wielercultuur nog volop leeft. Maar na een versoepeling van de maatregelen zien Sportclub Gistel en Cycling Team Houtland-Westkust hun kans schoon om toch een wedstrijd te organiseren op donderdag 23 juli. Het stadsbestuur biedt de organisatoren ondersteuning.

Net als bij alle andere verenigingen heeft de coronacrisis er ook bij jeugdhuis UzUz stevig ingehakt. Het virus betekende een extra dreun bovenop de pech die ze eerder te verwerken kregen. In februari werd hun vaste uitvalsbasis langs de Brugsebaan gesloten, omdat het pand door stabiliteitsproblemen als onveilig werd beschouwd. Maar er schijnt licht aan het eind van de tunnel: een leuke zomerbar onder de noemer Uzn' Pop-up moet de jeugdwerking opnieuw op de kaart zetten.

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

De Provincie West-Vlaanderen pakt deze zomer uit met VLAG2020. Dat staat voor 'Verbeelding Langs Adembenemend Groen', al mag je de afkorting gerust letterlijk nemen. Langs negen groene fietsassen wapperen namelijk meer dan honderd kunstzinnige en unieke vlaggen.

De zomervakantie nadert met rasse schreden en heel wat gezinnen beginnen te plannen. "Om de kinderopvang en speelpleinwerking veilig, vlot en aangenaam te laten verlopen, volgen we nauwgezet de richtlijnen van het Vlaams Agentschap Opgroeien", geeft mee. Met de Zonnebloem is er kinderopvang van 1 juli tot en met 31 augustus, speelpleinwerking de Speelvogel staat paraat tussen maandag 6 juli en vrijdag 28 augustus.

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 63-jarige man veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor belaging van zijn bejaarde moeder. Johan V. leek niet te begrijpen waarom de ondertussen 87-jarige vrouw uit Gistel niet meer voor hem kon zorgen.

Vorige week ontstond discussie toen in de Heyvaertlaan opgepompt grondwater via de riool werd afgevoerd. Dat gebeurde wettelijk correct, maar in tijden van droogte geeft dit uiteraard een verkeerd beeld. "Daarom zullen we met de stad een nieuw stappenplan uitwerken voor het oppompen en herbestemmen van grondwater", geeft milieuschepen Wim Aernoudt (N-VA) mee.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Imker Daniël De Rycker, wiens honing zowel op Vlaams als West-Vlaams niveau erkend is, heeft een winter en lente vol pech achter de rug. Om nog onduidelijke redenen verloor hij maar liefst dertien van zijn 24 bijenvolken en is er dit voorjaar geen honing om te verkopen. "Het zal even duren vooraleer de volken hersteld zijn, maar hier kunnen we sterker uitkomen." Voor wie hoopt op een potje zomerhoning is er wél goed nieuws.