Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Gistel

In de Stationsstraat, pal in het centrum van de stad, wordt het principe van de fietsstraat officieel getest. Het proefproject van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad loopt nog tot februari 2021. De politie zal controleren op het correct naleven van de verkeersregels, maar treedt sensibiliserend op.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De verslagenheid en het verdriet om het overlijden van Hans Balcaen (41) uit Eernegem, die gisteren om het leven kwam bij een arbeidsongeval in de Zeebrugse haven, is immens. Niet in het minst bij weduwe Vanessa Monstey (34) en dochtertjes Ailey (7) en Ailaney (4,5). "Hoe leg je aan je kinderen uit dat hun papa nooit meer thuis komt? Ailey probeert me te troosten en zegt dat we papa niet moeten missen, omdat we nog veel foto's van hem hebben", snikt Vanessa, vastberaden om het levenswerk van Hans, vechtsportclub Fighting Spirit in Gistel, verder te zetten. Hans' sportclub zou volgend jaar 25 jaar bestaan.

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 24-jarige man uit Gistel veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf met uitstel voor twee feiten van opzettelijke slagen en verwondingen. Tijdens ruzies met een bovenbuur en een huisgenoot greep hij naar een samoeraizwaard en een golfstick. Het openbaar ministerie had twaalf maanden effectieve celstraf gevorderd.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

In de Nieuwlandstraat in Gistel is donderdag rond 15.45 uur een auto de vaart beland. Een bestuurder had zich in de graskant gestationeerd, stapte uit, maar vergat zijn handrem aan te trekken.

In afwachting van de Nationale Veiligheidsraad verstrengt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) de coronamaatregelen in Gistel. Cafés en restaurants moeten om 23 uur de deuren sluiten. De burgemeester wil vooral komaf maken met de onduidelijkheid.

Schoonheidssalon Senses in Moere heeft een leuke prijs te pakken: de '100% Suikersalon'-award. Zaakvoerster Emily Verhulst krijgt die erkenning omdat ze enkel nog met suikerpasta onthaart. "Deze prijs maakt voor mij het plaatje compleet", is Emily zichtbaar gelukkig.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Opschudding langs de Vaartstraat in Gistel zaterdagavond. Daar loste een verwarde man een twintigtal schoten met een jachtgeweer. De meeste daarvan loste hij in de tuin van zijn buren. "De kleinkinderen dachten dat er vuurwerk was", zegt de buurman.

Met reddingsboei in de hand voerde oppositiepartij CD&V actie tegen de nakende sluiting van het Gistelse zwembad. "De keuze is niet eens onderbouwd", menen de christendemocraten. Burgemeester Defreyne blijft de beslissing verdedigen. "Dit is een weloverwogen beslissing."

Terry Fremineur is na een schouderoperatie bijna weer helemaal de oude. De 34-jarige Gistelse blinkt al jaren uit in de strandraces, maar zet ook in de virtuele wereld van Zwift mooie prestaties neer. "Het is een goede manier om in de winter veilig en toch kwaliteitsvol te trainen", aldus Terry Fremineur.

Op 30 juni 2021 sluit het zwembad van Gistel zijn deuren na zowat 50 jaar. De slechte staat van het bad en het jaarlijkse exploitatieverlies worden als hoofdredenen aangeduid. Zelfs een week nadat het nieuws losbarstte, blijven de reacties op de beslissing binnenstromen - van begripvol en positief tot boosheid en teleurstelling. Het stadsbestuur herhaalt dat het de beslissing niet lichtzinnig heeft genomen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."