Begraafplaats De Warande in Gistel gaat tijdelijk dicht voor ontgravingen

Verschillende graven op de stedelijke begraafplaats De Warande, waarvan de concessie verlopen is en niet werd hernieuwd, zullen de komende weken verwijderd worden. © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

In de week van 22 april vinden op de stedelijke begraafplaats De Warande van Gistel ontgravingen plaats. Zo komt er extra ruimte voor nieuwe graven.

Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen begin volgende week ontgravingen plaatsvinden op begraafplaats De Warande. Dat meldt bevoegd schepen Geert Deschacht (Open Vld). De actie is gericht op graven zonder concessie waarvan de wettelijke grafrusttermijn is verstreken, evenals graven waarvan de concessie is verlopen.

Voorafgaand aan de start van de werken voerde het stadsbestuur een inventarisatie van de graven uit. “Aan de graven waarop de werken betrekking hebben, zijn al een jaar geleden affiches met duiding en info aangebracht. Omdat De Warande ook een vrij recente begraafplaats is, kunnen we ook alle familie of nabestaanden contacteren”, zegt Deschacht. “Ook bij de ingang van de begraafplaats werd kennisgeving opgehangen.”

Waarom?

Het doel van ontgravingen is om ruimte te creëren op de begraafplaats. “We voeren zo’n operatie om de twee jaar uit en elke keer gaat het toch om tachtig tot honderd ontgravingen. Het gaat om alle type graven: kist in open grond, kist in een kelder van één of meerdere overledenen en urnen. De extra ruimte is nodig omdat er toch wekelijks plechtigheden op De Warande zijn, niet alleen voor Gistel, maar ook voor alle drie de deelgemeenten.”

De stoffelijke resten worden overgebracht naar een gemeenschappelijk graf. Even was er onduidelijkheid over het al dan niet ontruimen van het graf van wielerlegende Sylvère Maes, maar zijn rustplaats blijft onaangeroerd. Belangrijk: gedurende de periode van de ontgravingswerkzaamheden zal de begraafplaats overdag gesloten zijn voor het publiek. Een bezoek brengen is wel mogelijk tussen 18 en 20 uur en in het weekend.

Meer info: 059/27.02.11 of burgerzaken@gistel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier