Steeneiken fleuren centrum Gistel op

Stadswerklui brengen de nieuwe bomen aan in het centrum. (foto PM)
Redactie KW

In het centrum van Gistel staan sinds kort tien boompjes en er komen er nog eens tien bij. De aanplanting kwam er op voorzet van denktank Profploeg en het groene oog van de burgemeester.

Wie onlangs in de Stationsstraat reed, zal het ongetwijfeld gezien hebben. Sinds kort maakten de ietwat saaie en klassieke bloembakken plaats voor nieuwe boompjes. Het gaat meer bepaald over steeneiken. Dat is een groenblijvende boom die vaak wordt geplant als sierboom en ter beschutting. Vooral in kustgebieden doet de boom, die bestand is tegen zilte zeewind, het goed.

“Momenteel staan er tien bomen, maar er komen later dit najaar nog eens tien exemplaren bij”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). “De vorige beplanting, eigenlijk gewone bloembakken, staan al eventjes ter discussie. Maar er is nog een aanleiding voor de beplanting, namelijk een analyse van de Profploeg zo’n twee jaar terug. Dat is een team van experten en innovatieve denkers die een bijdrage kunnen leveren aan het bekomen van meer bedrijvige kernen en bruisende buurten.”

“Ook de handelaars hadden hierin een stem. Wel, uit die analyse kwam naar voren dat het opfleuren van ons stadscentrum een must was. Een groener stadscentrum hadden we al in ons bestuursakkoord opgenomen, de analyse van de Profploeg onderstreepte ons idee. Toen ik met mijn gezin op uitstap was in Nieuwpoort, zag ik een mooi voorbeeld van aangeplante eiken met daarbij knappe verlichting. Eenzelfde concept wou ik ook in onze stad.”

En zo geschiedde. De werkliedenploeg van de stad ploften een resem steeneiken in de grond, ook de verlichting werkt al. “Onder de bomen komen ook nog bloemen. Die extra aanplanting is voorzien voor deze maand”, geeft de burgemeester mee.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier