Koffers vol herinneringen voor bewoners woonzorgcentra Sint-Godelieve in Gistel

Klaas Staelens, deskundige bij de dienst Vrije Tijd, geeft uitleg aan schepen Ann Bentein, Amélie, directrice Ilse Vandenbroucke, Lore, Marleen en Roos bij de overhandiging van de reminiscentiekoffer aan Sint-Godelieve. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

In woonzorgcentrum Sint-Godelieve maken ze tegenwoordig gebruik van zogenaamde reminiscentiekoffers. In die koffers steken tal van items om bij personen met én zonder dementie gesprekken aan te knopen en herinneringen op te halen.

Het initiatief gaat uit van de cultuurpartner Ginter en onroerenderfgoeddienst Polderrand, twee organisaties die over verschillende steden en gemeenten werken. Gistel is één van de deelnemende partnersteden en mocht dus ook een reminiscentiekoffer in ontvangst nemen voor het lokale woonzorgcentrum in de Sint-Jans-Gasthuisstraat. “In die koffers zitten verschillende objecten die helpen om met bewoners in gesprek te gaan en herinneringen op te halen. Dat kan dienst doen bij personen met dementie, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Het brengt ook dialoog tussen de bewoners onderling op gang”, zegt cultuurschepen Ann Bentein (Open Vld). “In de eerste koffer vormen volkscafés het centrale thema. Een kaartspel, rondjes van een sjoelbak, dobbelstenen, oude affiches en foto’s, een flesopener, bierviltjes en glazen zorgen voor tastbare aanknopingspunten. En verder steken er ook gerichte vragen in de koffer. Ging je vroeger vaak op café? of Zat je liever aan de toog of aan tafel? zijn maar enkele voorbeelden.”

Drie onderwerpen

Leuk detail: de koffers en items zijn afgestemd op de stad waarvoor ze bestemd zijn. In het geval van Gistel gaat het om foto’s van cafés van weleer, zoals de Palingpot. Om tot die foto’s te komen, wierp de stad een lijntje uit naar heemkring Gestella. “Er komen nog drie reminiscentiekoffers aan, telkens met een ander onderwerp”, weet Klaas Staelens van de dienst Vrije Tijd. “Met voeding, huis en tuin, en kindertijd komt er nog een pak gespreksstof op de bewoners af. Elke koffer blijft die lokale toets krijgen”, besluit Staelens.

Als lid van Ginter kregen ook Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Koekelare, Kortemark en Oudenburg zo’n koffer, telkens eentje per woonzorgcentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier