Tibo Vermeersch (11) is de Kinderkrak van Gistel: “Ik teel het liefst wortelen en aardappelen”

Tibo Vermeersch, de kinderkrak in de Godelievestad, samen met de moestuingroep. We zien Korneel,Aymeric, Baptiste,Ralph,Arwen en Gaston. FOTO PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De Gistelse Kinderkrak van dit jaar is bekend: Tibo Vermeersch. De leerling van basisschool De Wassenaard in Varsenare werd door z’n leerkracht voorgedragen omwille van z’n engagement en plichtsbesef in het onderhoud van de schoolmoestuin. “Of het ondernemerschap in ’t bloed zit? Misschien hebben de grootouders daar iets mee te maken”, zegt mama Sofie.

Leerkracht Ingrid Standaert van het vijfde leerjaar droeg Tibo voor als kandidaat-Kinderkrak. “Hij is naast een echte wiskundekrak én een goede buddy voor minder sterke leerlingen ook een gepassioneerd tuinier”, zegt Ingrid. “Samen met enkele kinderen van de klas onderhoudt hij al sinds vorig schooljaar de moestuin van de school. Dat doet hij tijdens de middagpauze. Hij neemt de leiding van deze groep, maakt een planning op per maand wie wat moet doen en op welke dag, hij zaait thuis en brengt dan de plantjes mee om hier op school te planten en heeft ook een zaaikalender opgemaakt. Hij is er echt heel plichtsbewust mee bezig.”

Helemaal zelfstandig

“De moestuin wordt heel goed onderhouden”, vertelt Ingrid. “Hij ziet er ook op toe dat er goed voor het materiaal wordt gezorgd. Momenteel zijn de kinderen alles aan het spitten, rakelen en klaar aan het leggen voor de verschillende plantjes die ze zullen zaaien. Ze doen dit helemaal zelfstandig, zonder ook maar enige hulp van een volwassene. Ik vind het heel mooi om te zien hoe iemand, die enerzijds heel knap en intelligent is, zich met zoveel passie engageert om de moestuin aan te leggen en te onderhouden. Met zoveel warmte, zorg en verantwoordelijkheid”, gaat de juf door. “En ook het feit dat ze dat echt volhouden, bijna het hele jaar door, zelfs bij regenweer… petje af!” De school zelf heeft wel iets met groen. Zo trok de tweede kleuterklas eerder dit schooljaar al naar bloemenwinkel Floresco en was er een kerstrozenverkoop voor het goede doel.

Eerbetoon

Mama Sofie Devriese en papa Lieven Vermeersch waren op de hoogte van de nominatie door Ingrid. “Het was Tibo’s broer Mateo, die drie jaar ouder is en nu in het middelbaar zit, die vijf jaar geleden de moestuin mee uit de grond hielp stampen. Toen z’n broer het lager onderwijs verliet, nam Tibo het stokje over. Dat hij daarom nu Kinderkrak is, is ook een eerbetoon aan z’n broer”, vertelt mama Sofie. “Ook thuis is Tibo graag in de tuin bezig en worden er groenten gekweekt. (lacht) Puur uit enthousiasme leggen ze soms courgettes en pompoenen te geef tegen een kleine bijdrage aan onze woning in de Abdijstraat.” Stroomt er tuiniersbloed door de aderen van de Kinderkrak? “We wonen op de voormalige boerderij van Lieven zijn grootouders. Verder heeft mijn papa een eigen groentetuin en hij maakt onze kinderen wegwijs in het zaaien en planten. De interesse in tuinieren is dus sterk aanwezig, ja. Er zit inderdaad een ondernemend kantje aan Tibo. Misschien heeft mijn man z’n kant van de familie daarmee te maken: zij waren de oprichters van de bekende Stock Vermeersch en zijn er pas elf jaar geleden mee gestopt. Kijk, sowieso is Tibo een lief ventje, maar we geven ze ook de waarden en normen mee om zorgzaam te zijn voor iedereen. Ook het plichtsbesef is iets waar we als ouders aandacht voor hebben.”

Opgetogen

“Ik ben heel enthousiast en bijzonder opgetogen dat ik tot Kinderkrak ben verkozen”, reageert Tibo zelf. “Ook mijn vrienden vinden het heel leuk. De aandacht voor onze moestuin zorgt ervoor dat ik nog meer overtuigd ben om ermee door te gaan. Wat ik het liefst teel? Aardappelen, aardbeien en wortelen. Toch zie ik mezelf later niet meteen een carrière als tuinier aangaan, maar veeleer als ontspannende en leuke hobby.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

architect. Ik bedenk graag nieuwe dingen.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een voetbalpartijtje met vrienden. Ik speel momenteel voetbal bij de U11 van KFC Varsenare.

Ik hou niet van …

pestgedrag. Daar hou ik helemaal niét van. En ik lust geen vis.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Voetballen en – dat kon je al raden – werken in de moestuin.

Dit is mijn grootste wens: Profvoetballer worden en gewoonweg gelukkig zijn.