Gistel organiseert tweede zwerfvuilactie in week tijd

De groep vrijwilligers die een lenteschoonmaak hielden voor een propere buurt. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Met een heuse lenteschoonmaak werd de ruime omgeving van de bibliotheek ontdaan van zwerfvuil. “Een symbolische actie, maar heel spijtig dat we ze moéten doen. Het idee dat het containerpark een dure aangelegenheid is, klopt gewoonweg niet”, zegt schepen Wim Aernoudt (N-VA).

Het initiatief om een grote schoonmaak te organiseren, kwam van de stedelijke milieuraad. Meer dan dertig sympathisanten en inwoners schreven zich in om de mouwen op te stropen. Om de actie extra cachet te geven, konden deelnemers een foto van zichzelf én de buit maken en insturen om kans te maken op een Gistelbon ter waarde van 30 euro. Wie aan de lenteschoonmaak deelnam, kreeg ook een drankbonnetje om achteraf in Teas & Bees te benutten. Helaas, daar stopte de leuke toon van de actie. “Eigenlijk is het heel jammer dat we zo’n actie moeten doen”, weet schepen Aernoudt. “Een pak zwerfvuil betreft fracties die gratis of tegen een minimale prijs naar het containerpark kunnen worden gebracht of aan huis worden opgehaald. Ik denk daarbij aan pmd of leeggoed”, duidt Aernoudt.

mentaliteitsprobleem

“Het idee dat het containerpark een dure aangelegenheid is, klopt gewoonweg niet.” Zo is nagenoeg alle klassieke huishoudafval gratis binnen te brengen. Enkel voor zwaarder afval, zoals sloopafval, aarde of hout, dien je te betalen. En ter illustratie: een rol van tien pmd-zakken kost 3 euro of 30 cent per zak. “Dat er desondanks aan sluikstorten wordt gedaan, is ronduit schandalig.” De lenteschoonmaak leverde liefst vijftig goed gevulde zakken afval op. Daarbij enkele opvallende vondsten, zoals een beeldscherm – wat bijvoorbeeld ook gratis op het containerpark kon worden binnengebracht. Gelukkig viel er achteraf wel nog een grap en een grol te noteren tijdens de drink in Teas & Bees. Het was al de tweede zwerfvuilactie in zowat een week tijd. Ook landelijke organisatie Ferm organiseerde eerder deze maand met de lokale afdelingen van Gistel, Zevekote en Moere een zwerfvuilactie. Daarbij werden 25 afvalzakken ingezameld. De deelnemers verwezen naar de grote buit als gevolg van een mentaliteitsprobleem.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier