Jongeren schoppen veertiger bewusteloos na vermeende racistische opmerking in Oostende: 150 uur werkstraf

© Getty Images
Redactie KW

Een 27-jarige Congolees uit Gistel heeft voor de Brugse rechtbank 150 uur werkstraf gekregen voor zwaar zinloos geweld in Oostende. G.Y. beweerde dat het slachtoffer een racistische opmerking had gemaakt.

Op 25 augustus 2022 was het slachtoffer, een 48-jarige Gentenaar, op vermaakuitstap in Oostende. Kort voor vijf uur werd hij in de Langestraat aangevallen door een groep jongeren, die hem achtervolgden tot in de Hertstraat. Daar werd de veertiger geschopt en geslagen tot hij het bewustzijn verloor. Het personeel van het nabije Upstairs Hotel bood hem de eerste zorgen toe.

Toen de politie ter plaatse kwam, zat het slachtoffer tegen een gevel. Hij was volledig bebloed en gedroeg zich verward. Op de grond lag een grote plas gedroogd bloed. In het ziekenhuis bleek dat zijn enkel gebroken was. Uiteindelijk was de man ruim negen maanden werkonbekwaam.

Verdachten geïdentificeerd

Dankzij getuigen kon verdachte G.Y. (27) uit Gistel geïdentificeerd worden. De Gistelnaar beweerde dat het slachtoffer zich racistisch had uitgelaten, maar de Gentenaar ontkende dit met klem. Y. gaf toe dat hij het slachtoffer twee keer in het gezicht had geslagen. Maar de overige slagen werden volgens hem uitgedeeld door een groep andere jongeren.

Ook K.E. (21), de toenmalige vriendin van G.Y. uit Oostende, en C.D. (26) uit Blankenberge werden voor de rechtbank gedaagd. De beide vrouwen gaven toe dat ze aanwezig waren, maar ontkenden dat ze geweld gebruikten. Ze werden vrijgesproken op basis van twijfel.

Als G.Y. zijn werkstraf niet correct uitvoert, hangt hem twee jaar cel boven het hoofd. Aan het slachtoffer moet hij een voorlopige schadevergoeding van 3.500 euro betalen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier