Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Zonnebeke

Het Ieperse Syx Automations, dat gespecialiseerd is in toegangscontrole en gebouwbeheer, wordt net als zijn Oostenrijkse moederhuis Gantner Spaans. Sectorgenoot Salto heeft de hele groep gekocht. Syx Automations wordt zo onderdeel van de wereldleider in de sector.

Vertegenwoordigers van het burgerplatform Frontwind Sint-Jan dienen donderdag 1.300 bezwaarschriten in tegen de komst van twee windturbines langs de A19 in Zonnebeke en Zonnebeke. Ondanks het infomoment van Aspiravi twee weken geleden blijven de buurtbewoners zich verzetten tegen de 200 meter hoge windmolens.

Onder strikte coronamaatregelen kozen zondag een 80-tal leden voor een nieuw arrondissementeel bestuur. Koen Descheemaeker uit Zonnebeke werd verkozen tot voorzitter. Als secretaris werd Julie Kinoo uit Wervik aangeduid en als ondervoorzitter Jan Van Bruwaene uit Poperinge.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Omdat het niet altijd eenvoudig is om de coronamaatregelen goed op te volgen op de soms propvolle De Lijn-bussen met schoolgaande jongeren, worden nu touringcars ingeschakeld voor een betere verspreiding. Schepen van Mobiliteit Koen Meersseman is blij dat er vanaf morgen een extra touringcar wordt ingezet tussen Roeselare en Ieper. "De lijn 94 tussen Roeselare en Ieper is dan ook cruciaal voor de deelgemeentes Passendale en Zonnebeke."

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het Zonnebeekse gemeentebestuur laat weten dat ook een tweede begeleidster van de buitenschoolse kinderopvang Passendale positief testte op Covid-19. Omdat er niet langer voldoende begeleiders zijn om een kwalitatieve opvang te organiseren, wordt BKO Passendale tijdelijk gesloten.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De Zweedse investeerders die klaar stonden om KSV Roeselare over te nemen, hebben afgehaakt. "We kregen van de stad Roeselare geen garanties over het gebruik van het stadion. En zonder veld kunnen wij niet aan de slag", zegt Zonnebekenaar Jürgen Verhelst die optrad als tussenpersoon bij de onderhandelingen en ook nog voor Cercle Brugge aan de slag is geweest. Bij de stad Roeselare wil men zich niet onder druk laten zetten, maar wil men ook een en ander nuanceren over het schamele dossier waarmee de investeerders kwamen aandraven. (zie officiële reactie onderaan artikel).

Op de gemeenteraad werd maandagavond beslist dat enkele panden in het centrum van Beselare verkocht worden. Dat stootte op verzet van N-VA en ook Insamenspraak wilde aanpassingen. Ook over de agendapunten met betrekking tot de aanstelling van een preventieambtenaar en met betrekking tot het dossier 'Scholenbouw' liepen de meningen tussen meerderheid en oppositie uiteen.