Strafvermindering voor meeste bendeleden van ‘grootste Belgische drugslab ooit’ in varkensstal in Lendelede

Op 8 september 2020 viel het gerecht binnen op een landbouwbedrijf langs de Heirweg in Lendelede. © Archief CLL
Redactie KW

Het hof van beroep heeft strafverminderingen uitgesproken voor enkele leden die een groot drugslabo hadden opgericht in een oude varkensstal in Lendelede. Een Brugse advocate die een bendelid de raad gaf om een computer en cash geld weg te maken, werd net als in eerste aanleg vrijgesproken.

Na anderhalf jaar van observaties en telefoontaps viel het gerecht op 8 september 2020 binnen op een landbouwbedrijf langs de Heirweg in Lendelede. In een oude varkensstal werd een drugslab aangetroffen en het gerecht nam producten in beslag waarmee liefst twee ton amfetaminepoeder of speed kon worden aangemaakt . Het gerecht sprak over het ‘grootste drugslab ooit in België’ en becijferde dat het naar schatting 3,7 miljoen euro kon opleveren. Op het moment van de inval waren een vijftal Nederlanders in het lab aanwezig. Een van hen had zich verborgen in een beerput en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Ook de eigenaar van de stal, landbouwer Stefaan C., werd in de boeien geslagen, evenals Philippe P. (51) uit Oudenburg en Charles K. (57) uit Oostende. Beide criminelen waren met twintig liter amfetamine-olie onderweg naar het Nederlandse Hoogstraten.

Op basis van verder onderzoek werden in totaal 22 personen, onder wie heel wat Nederlanders, voor de Brugse strafrechtbank gedaagd. Philippe P., kreeg tien jaar cel en ging niet in beroep.

Smokkel

Volgens het gerecht wou de bende ook cocaïne vanuit Zuid-Amerika invoeren tussen ladingen met hout. Het bedrijf van Wevelgemnaar Johan D. moest daarbij als dekmantel dienen. Er werd ook gewerkt aan een smokkellijn tussen Engeland en België. Op 15 augustus 2020 werd de zoon van Johan D. in Dover betrapt met 20 kilo cocaïne in zijn vrachtwagen. Zonnebekenaar Anthony D. (27) kreeg hiervoor in Engeland zeven jaar cel. In Brugge kreeg hij er nog drie jaar cel bovenop die in beroep werden herleid naar 30 maanden, waarvan de helft met uitstel. Zijn vader kreeg aanvankelijk zes jaar cel, wat in beroep werd teruggebracht naar vijf jaar. Oostendenaar Charles K. kreeg zeven jaar cel en ging eveneens niet in beroep. De eigenaar van de stal kreeg vier jaar cel met uitstel en zag dat in beroep bevestigd. Enkele leden die eveneens hulp boden, zagen hun straffen dalen, maar twee van de vier waartegen het parket in beroep ging tegen hun vrijspraak, werden door het hof toch veroordeeld. De twee andere, waaronder een advocate, werd dus opnieuw vrijgesproken. Volgens het parket was ze lid van de bende, maar volgens haar advocaat Luc Arnou ging het om advies die zij als advocate mocht geven. Het hof volgde die redenering. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier