Vrieskou bezorgt wijnboeren slapeloze nachten: “Je kan je er moeilijk op voorbereiden”

Philip en Drik proberen met “verschillende wapens” hun wijnranken te beschermen tegen de vrieskou. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door te sproeien met verdampingsremmers en te blazen met een gasbrander proberen Dirk Syx en schoonzoon Philip Vanrolleghem van wijndomein Den Nachtegael in Zonnebeke deze week hun wijnranken te beschermen tegen de vrieskou. Jaarlijkse kost die nog geen oogst kostte, maar wel al veel slapeloze nachten.

De temperaturen zakten maandagnacht tot -2 graden aan de grond en dan is het alle hens aan dek bij de wijnboeren in de Westhoek. Ook Dirk Syx en Philip Vanrolleghem van wijndomein Den Nachtegael op de grens van Langemark en Zonnebeke waren in de weer om hun 13 hectare aan wijnranken te beschermen tegen de vrieskou.

Verschillende wapens

“We hebben verschillende wapens”, zegt Dirk Syx. “Sowieso sproeien met fytotherm, een verdampingsremmer. Die legt een laagje rond het blaadje zodat het geen vocht verdampt en niet kan bevriezen. Als het blaadje bevriest droogt het blaadje immers uit. De tuinders gebruiken dat ook in de zomer om hittestress tegen te gaan. Vooral omdat we nu al veel blad hebben, werkt dat product redelijk goed.”

Het mag dan wel niet kouder worden dan -2 graden. “Dan moeten we overschakelen op rondrijden met de gasbrander. “We kunnen daar een tweetal hectare mee behandelen”, pikt Philip in. “We weten intussen bepaalde plekken waar het vaak nog een graadje kouder is dan elders. Daar moeten we echt met die brander door. Dat warmt je plantje een beetje op. Tegen dat je terugkeert is het plantje net niet aan het bevriezen. En dan moet je het opnieuw opwarmen. Daarmee beginnen we omstreeks 3 à 4 uur ’s nachts, tot zonsopgang.”

Ervaring

Ondertussen hebben Dirk en Philip al ervaring met het bestrijden van de vrieskou in de lente. “Tegenwoordig hebben we dat toch bijna ieder jaar”, vervolgt Philip. “Je kan je er moeilijk op voorbereiden, want je weet nooit 100% zeker wanneer en of de vrieskou zal komen. De volgende twee nachten zien er redelijk uit. De nacht van donderdag op vrijdag wordt het opnieuw bang afwachten.”

“Voorlopig hebben we nog geen oogsten verloren omdat we iedere keer de planten goed konden beschermen”, vertelt Dirk. “Twee jaar geleden vroor het nog achter de IJsheiligen. Toen gebruikten we ook vuurpotten. Maar dat was niet betaalbaar en enorm veel werk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier