Samen verjaardag vieren als nichtjes en nu samen trotse mama: “Médard en Viktor verschillen slechts een dag”

Maren en Gracia verschillen zelf maar één week van elkaar en zijn de dag na elkaar bevallen van hun zoontje. © gf
Camille Jonckheere

De nichten Gracia en Maren Berghe zijn 26 jaar geleden met één week verschil van elkaar ter wereld gekomen. Eind april mochten de nichtjes beide hun zoontje verwelkomen, die zagen de dag na elkaar het levenslicht. “Eerst hebben wij jarenlang onze verjaardag samen gevierd en nu zullen onze zoontjes dat ook kunnen doen, we kijken er al zo hard naar uit.”

Maren (26) en Gracia (26) Berghe zijn als nichtjes heel dicht bij elkaar opgegroeid. “Gracia is een week eerder geboren dan ik. Omdat we maar één week verschillen, hebben we vaak onze verjaardag samen gevierd. We zijn altijd heel close geweest. En we hebben zelfs samen in de klas gezeten”, vertelt Maren uit Geluveld, een deelgemeente van Zonnebeke.

Dat ze allebei zwanger waren, was voor de nichtjes een hele verrassing. “We waren er eigenlijk nog niet echt over bezig geweest en wisten dus niet van elkaar dat we al aan het proberen waren voor een kindje. Door mijn werk hebben mijn partner Avery en ik het vroeg moeten vertellen dat ik zwanger was en ik wilde het niet verborgen houden voor mijn familie en vrienden, dus heb ik het hen ook al vlug verteld”, legt Maren uit.

“We wisten allebei niet van elkaar dat we probeerden om zwanger te geraken, het was dus een hele verrassing”

“Toen Maren het bij meme en pepe vertelde, was er bij mij en Dennis eerst even een ongemakkelijk momentje. Jah, nu moesten wij dat ook nog gaan zeggen dat we zwanger waren”, geeft Gracia uit Beselare toe. “Maar we hebben nog enkele weken gewacht tot we zeker waren dat alles in orde was en dan hebben we het uiteindelijk ook verteld. Het is echt het moment precies van de babyboom, al mijn vrienden zitten ook volop tussen de pampers.”

Elkaar tips geven

Doorheen de zwangerschap konden Maren en Gracia op elkaar rekenen. “Het was wel handig dat we elkaar tips konden geven. We zijn ook samen naar twee infosessies geweest van het Jan Ypermanziekenhuis en ik ben heel erg blij dat we daar samen waren”, gaat Gracia verder. “Natuurlijk kan je met vriendinnen praten, die al een kindje hebben, want zij hebben dat ook meegemaakt. Maar dat is niet helemaal hetzelfde, want na de bevalling kijk je anders terug op de zwangerschap”, zegt Maren. “Nu beleven we het écht samen op hetzelfde moment en kunnen we al eens gemakkelijker klagen over de korte nachtjes. We begrijpen elkaar véél beter.”

“We begrijpen elkaar véél beter, want we beleven de zwangerschap en bevallig echt samen op hetzelfde moment”

“We hebben elkaar wel wat tips gegeven, maar toch hebben we de zwangerschap helemaal anders ervaren”, vertelt Maren. “Ik had meestal weinig energie en veel rust nodig. Op het einde van de zwangerschap kreeg ik precies opnieuw een energiestoot, waardoor ik nog heel wat dingen kon voorbereiden.” “Van mij was het juist andersom. De hele zwangerschap lang was het oké, maar op het einde dacht ik wel ‘Oké, Médard, nu mag je wel komen’. Nu kan ik mijn eigen veters weer zelf dichtknopen”, lacht Gracia.

Buren op de kraamafdeling

“Toen Gracia bevallen was, ben ik vlug langsgegaan. We waren heel nieuwsgierig om Médard te ontmoeten. Een dag later lag ik zelf ook op de kraamafdeling in Ieper met de kleine Viktor in mijn armen. Onze kamers lagen vlak tegenover elkaar, waardoor we buren waren. Dat was heel leuk, zo konden we eens binnen springen bij elkaar om te vragen hoe het ging en bij te babbelen over de bevalling.” “Onze familie is ons dan ook samen komen bezoeken, een wissel van de ene kamer naar de andere”, lacht Gracia.

“Viktor en Médard zijn de twee eerste achterkleinkindjes voor mémé en pépé, ze zitten echt op hun roze wolk”

Viktor en Médard zijn de eerste achterkleinkindjes binnen de familie Berghe. “Het ging plots heel snel: van geen achterkleinkinderen naar direct twee. Onze mémé en pépé leven op een roze wolk. Voor de bevalling zelf hebben ze een kaarsje gebrand. En nu hebben ze een foto van de beide baby’s in hun bedje ingekaderd en opgehangen met alle informatie en details erbij. Het is wel schattig om te zien hoe trots ze zijn op Médard en Viktor.”

“Het is ook wel handig dat we beide een zoontje hebben van die leeftijd. Toen ik op bezoek ging naar Maren dacht ik “Oei, wat als ik nu iets vergeten ben?”. Maar dat is net het mooie; moest een van ons beide iets vergeten zijn, dan zal de andere dat wel bij hebben. Dat maakt het net iets gemakkelijker voor ons”, vertelt Gracia.

Toekomstige verjaardagsfeestjes

Ondertussen zijn Médard en Victor ongeveer twee weken oud. “We hebben al zitten fantaseren over hoe het later zal zijn om hen samen te zien opgroeien. Dan kunnen we samen naar de binnenspeeltuin gaan of op uitstap naar Bellewaerde en kunnen zij elkaar entertainen, terwijl wij ook gewoon kunnen bijbabbelen als nichtjes”, lacht Maren. (Lees verder onder de foto)

Eerst hebben wij jarenlang onze verjaardag samen gevierd en nu zullen onze zoontjes dat ook kunnen doen”, zegt Maren Berghe.
Eerst hebben wij jarenlang onze verjaardag samen gevierd en nu zullen onze zoontjes dat ook kunnen doen”, zegt Maren Berghe. © gf

“Het zou leuk zijn moesten ze ook samen in de klas zitten net zoals wij. Voor de lagere school zal dat waarschijnlijk niet zo zijn. Maar wie weet, komt dat wel in het middelbaar als ze naar dezelfde school trekken. Hoe dan ook dromen we echt al weg met de twee sloebers hier. Ik zie ze later al samen met hun Dax brommer op stap gaan”, vult Gracia aan.

“Wij hebben vaak onze verjaardag samen gevierd, nu zullen Médard en Viktor dat ook kunnen doen met elk hun eigen taart”

Maar daarvoor wordt het eerst vooruitblikken naar de vele verjaardagsfeestjes. “Wij hebben ook vaak onze verjaardag samen gevierd, want dat is wel gezellig. Onlangs zag ik er nog een foto van terug hoe wij daar samen stonden met elk onze eigen taart. De verjaardagen van Viktor en Médard zullen we waarschijnlijk ook wel samen vieren. Maar nu hebben ze toch ook nog elk hun eigen dag en later ook elk hun eigen taart”, besluit Maren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier