Zware kritiek van oppositie op nieuw organogram personeel gemeente Zonnebeke en OCMW

Het gemeentehuis van Zonnebeke. © ZB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Het schepencollege van Zonnebeke legde een nieuw organogram voor het personeel van de gemeente en het OCMW ter goedkeuring voor. De oppositie uitte zware kritiek. “Het is een echte ramp wat jullie doen. Schandalig. Jullie maken er een boeltje van”, gaf fractieleider Koen Descheemaeker (N-VA) het lokaal bestuur een ferme sneer.

De bevoegde schepen Jan Vandoolaeghe (#Team 8980) lichtte het nieuw organogram toe. “Er komt voor de cel Vrije Tijd een beleidscoördinator”, zegt hij. “We voorzien de aanwerving van een Deskundige Burgerzaken. Die dossiers worden altijd maar moeilijker en het zijn er ook steeds meer, vandaar die nieuwe functie. De selectie voor een beleidscoördinator Technische Dienst is momenteel lopende. Hij zal de Groendienst, Openbare Werken, Infrastructuur en de Poetsdienst aansturen. Ten opzichte van het vorig organogram 2020-2022 besparen we door een betere indeling en verschuivingen 274.000 euro.”

Na de toelichting kwam fractieleider Luk Hoflack (InSamenSpraak) uitgebreid aan het woord. “Op een totaal van 145 personeelsleden lees ik dat het gaat om 35 uitdovende functies (geen ontslagen maar bijvoorbeeld pensionering of functie naar een hoger niveau, red.), wat meer dan 20 procent is”, aldus Luk. “Om welke functies gaat dat allemaal. Twee jaar geleden werd alles in het organogram al herzien. We begrijpen het niet.”

Hogere niveaus

Voor de bevoegde schepen zorgde de algemeen directeur Alain Wyffels voor de hulplijn en gaf hij een overzicht. “Op de werkvloer is er bij de technische dienst en groendienst altijd maar minder volk om onze inwoners te helpen”, zegt Hoflack. “Anderzijds creëert men altijd maar meer hogere niveaus. Ons gemeentehuis wordt te klein om meer en meer bureaumensen aan te werven.”

“We zijn hier ondertussen al 45 minuten bezig aan een schouwspel”, haakte Koen Descheemaeker in. “Maandenlang lieten we een extern bureau werk maken van een nieuw organogram. Dat kostte veel geld, maar nu gaat het schepencollege dat compleet veranderen. Aan dat bureau hebben we tienduizenden euro’s betaald.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier