Oostende / Horeca Oostende / Horeca Oostends restaurant Jilles Beer & Burgers lanceert eerste zeewierburger: “De Filip Kowwier burger” Gerechten met zeewier winnen de voorbije jaren steeds meer aan populariteit. Donald Deschagt, pionier van het koken met de zogenaamde zeesla, ontwikkelde samen met Jilles Beer & Burgers een hamburger met het groene zeewier. “We proberen met lokale producten te werken en zeg nu zelf: wat is er lokaler in Oostende dan zeewier?” 5 november 2023
De Haan / Evenement De Haan / Evenement Zesde editie Kok@Zee in De Haan trakteert op noordzeelekkers: “Nieuwe look en feel die nog meer de sfeer van zee en strand oproept” Mosselen en garnaaltjes, zeewier en duindoornbes: Kok@Zee legt meer dan ooit de link met de Noordzee. Het culinair event in De Haan – dit jaar in bohemian stijl – is op 12 juli al aan zijn zesde editie toe. “We gaan voor een nieuwe look en feel die nog meer de sfeer van zee en strand oproept”, zegt schepen Marleen De Soete. 1 juni 2023
De Haan / Bedrijven De Haan / Bedrijven Getest en goed bevonden: zeewierbrood van eigen (zee)bodem Primeurtje aan zee: bakkerij Petris uit Wenduine ging met de Bredense seaweedchef Donald Deschagt in zee voor een overheerlijk noordzeewierbrood. Het resultaat kan je op 12 juli gaan proeven op de zesde editie van Kok@Zee. 1 juni 2023
Bredene / Horeca Bredene / Horeca SeaKing tripel krijgt exclusief klein broertje: ‘Huisbier’ brouwt nu ook stout op basis van zeewier Een goeie drie jaar na de lancering van de SeaKing tripel brachten uitbrouwer Didier Ghevaert en ‘seaweedchef’ Donald Deschagt nu een zeewierstout op de markt. Behalve in de smaak, is er ook een historische link met de zee. “Stoutbier behoedde de vissers voor tyfus.” 9 februari 2023
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Seaweedchef Donald Deschagt bij 50 meest invloedrijke foodies van het land Donald Deschagt, uitbater en chef van restaurant l’Homard et la Moule in Bredene, maar vandaag vooral bekend als de Seaweedchef, die het gebruik van zeewier in de keuken populair maakte, werd eind vorig jaar door het toonaangevende June Magazine uitgeroepen tot een van de 50 meest invloedrijke foodies van België. “Een mooie eer”, aldus de bekende zeewierkok. 24 januari 2023
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Galana wint Heureka! Award in Bredene met ‘plant based lava cake’ In aanloop naar de Bredense Horecabeurs 2023 mocht een vakjury net voor Nieuwjaar op zoek gaan naar het meest innoverende product op de beurs. De eraan verbonden Heureka! Award werd woensdagavond toegekend aan het bedrijf Galana, dat een plant based lava cake op de markt brengt. 18 januari 2023
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Marsepeinmeester en seaweedchef uit Bredene werken samen aan unieke zeepraline De Bredense marsepeinmeester Anthony Lams en seaweedchef Donald Deschagt hebben de krachten gebundeld om een zeepraline te ontwikkelen. Beide Bredense toppers werkten samen voor het ontwikkelen van de speciale lekkernij gemaakt met zeewier. De pralines zijn binnenkort te koop. 25 juli 2022
Oostende / Voeding Oostende / Voeding Mei wordt ‘algenmaand’ Zaterdag lanceert Vlaams minister van Landbouw, Visserij en Voeding Hilde Crevits de allereerste ‘maand van de algen’ in Oostende. Over heel Vlaanderen zullen verschillende initiatieven plaatsvinden om aandacht te vestigen op de positieve eigenschappen van algen. 28 april 2022
Bredene / Natuur Bredene / Natuur Bredene is uitvalsbasis voor Eneco Clean Beach Cup op 20 maart De Eneco Clean Beach Cup vindt dit jaar plaats in België en Nederland op 20 maart. De dertiende editie is woensdag voorgesteld in Bredene, de hoofdlocatie van 2022. Tijdens de Eneco Clean Beach Cup kunnen deelnemers afval opruimen vanop 27 locaties in beide landen. 25 februari 2022
Adinkerke / Samenleving Adinkerke / Samenleving Zeewier geoogst voor onze kust: “Uitdaging is kweek rendabel te maken” Nieuwpoort/BredeneVorige week werd voor het eerst zeewier geoogst voor de kust van Nieuwpoort. Niet evident, want de Noordzee is er geen ideale plaats voor. ‘Seaweedchef” Donald Deschacht uit Bredene reageert tevreden. “Het vergroot de Belgische voorraad zeewieren”, vindt hij. 27 mei 2021
Lifestyle Lifestyle Zilte zeesmaken Zeegroenten, wieren en algen. Seaweedchef Donald Deschagt van restaurant Le Homard et La Moule in Bredene begroet de Noordzee met groot enthousiasme. “De zee, de golfbrekers en de duinen zijn mijn voortuin en mijn lokale werkterrein. Wekelijks wandel ik gelaarsd het water tegemoet, knip wieren en algen, pluk kruiden in de Bredense duinen, bloemen en … 30 april 2021
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Donald Deschagt 25 jaar Seaweedchef bij Homard et la Moule in Bredene Donald Deschagt opende in 1996 het vernieuwde Mosselhuis, dat later Le Homard et la Moule werd, in de Bredense Duinenstraat. “Geen speciaal menu, maar ik dronk een zeewiertripel voor de 25ste verjaardag van het restaurant”, klinkt het. Donald nam het restaurant over van zijn ouders, die het 30 jaar uitbaatten. 8 april 2021
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Seaweedchef uit Bredene lanceert twee kazen met zeewier: “Dit geeft meer smaak aan de kaas” Dat chef Donald Deschagt zeewier in zijn gerechten gebruikt is al langer bekend, vandaar ook zijn bijnaam ‘Seaweedchef’. Na de bekende zeesaucissen, het zeehammetje, de zeepaté en zelfs een eigen gin met zeewier, lanceert Donald nu twee kazen met zeewier. 11 februari 2021
Bredene / Samenleving Bredene / Samenleving Chefs geven leerlingen demonstraties in Foodbox De leerlingen van de Oostendse Hotelschool beleven net als veel andere studenten moeilijke tijden. De stagemomenten, die zo belangrijk zijn voor hun opleiding, vallen door het coronavirus weg. De school heeft nu een creatieve oplossing bedacht. Enkele chefs komen nu gewoon zélf langs. 20 januari 2021
Bredene / Samenleving Bredene / Samenleving Live kerstshow van burgemeester brengt 14.000 euro op Leuke gesprekken, kookdemo’s, vliegende reporters, dj-sets..., de livestream van zijn kerstshow heeft burgemeester Steve Vandenberghe op kerstdag meer dan 10.000 unieke kijkers opgeleverd. De teller van zijn goede doelactie stond maandag 28 december op 14.000 euro. 28 december 2020