Zeewier geoogst voor onze kust: “Uitdaging is kweek rendabel te maken”

Donald Deschagt roert 25 jaar in de potten in Le Homard et la Moule. Hij was pionier in het gebruik van wieren en algen.©Jeffrey Roos
Donald Deschagt roert 25 jaar in de potten in Le Homard et la Moule. Hij was pionier in het gebruik van wieren en algen.©Jeffrey Roos
Redactie KW

Nieuwpoort/BredeneVorige week werd voor het eerst zeewier geoogst voor de kust van Nieuwpoort. Niet evident, want de Noordzee is er geen ideale plaats voor. ‘Seaweedchef” Donald Deschacht uit Bredene reageert tevreden. “Het vergroot de Belgische voorraad zeewieren”, vindt hij.

Er is zeewier geoogst voor onze kust. Verschillende proefprojecten onderzoeken de haalbaarheid van een mogelijke commercialisering van de zeewierkweek. Niet evident, want de Noordzee is daar geen ideale plaats voor.

Vorige week werd het eerste zeewier aan land gebracht in de haven van Nieuwpoort. Er werd suikerwier geoogst. Enkele jaren geleden, in 2019, was er ook al een eerste proefproject. Het zeewier groeit vastgehecht aan speciaal ontworpen netten die uitgelegd zijn in een geul enkele kilometer buiten de kust voor Nieuwpoort. Zeewier heeft heel wat mogelijkheden: niet enkel voor consumptie, maar ook dierenvoeding, organische meststoffen, biobrandstoffen, cosmetica, de farmaceutische industrie…

Niet evident

Maar zeewier kweken in de Noordzee, dat is niet evident. “We moeten daar eerlijk in zijn: dit is de Oosterschelde niet. Bovendien groeien er ook spontaan geen grote wieren in de zuidelijke Noordzee”, zegt marien bioloog Francis Kerckhof. “Nu probeert men om een aantal soorten te kweken die commercieel interessant zijn. Daar is zeker een markt voor. Voor consumptie, maar ook voor alternatieve polymeren, brandstof… “

“De moeilijkheid is de zeewierkweek rendabel maken”, zegt Kerckhof. “Je moet maar een paar dagen doorbrengen op de Noordzee om dat te weten. Hier aan de kust heb je niet alleen de wind en de stroming, maar ook nog de corrosie: alles roest weg voor je ogen. Nu, de wieren groeien er wel en dat verwondert me niet. De uitdaging zit hem in het rendabel maken.”

Het zeewier dat nu geoogst is, dient nog niet voor consumptie. Eerst moet het nog geanalyseerd worden. “Er leven ook allerlei andere organismen op het wier en vooral op de structuren “, zegt Francis Kerckhof. “Uiteraard moet het wier ook aan alle hygiënische voorwaarden voldoen voor het geschikt is om op te eten, al hoeft dat niet zo’n probleem te zijn. Dat is zo met alle groenten. Er is zeker een markt voor zeewier, maar geef mij maar een blaadje sla (lacht). Nee, het is zeker waardevol onderzoek.”

Groot pluspunt

De zeewieroogst voor de kust van Nieuwpoort is goed nieuws voor Bredenaar Donald Deschagt, beter bekend als de Seaweedchef. Hij zal zich voortaan nog meer focussen op zijn ‘Studio Zeewier’, waardoor het restaurant iets minder open zal zijn. “Op de sluitingsdagen organiseren we dan privéwandelingen, demo’s en ontwikkelen we nieuwe producten”, klinkt het.

“Deze oogst is voor ons uiteraard een groot pluspunt”, reageert Donald. “Het vergroot de Belgische voorraad zeewieren en ik krijg zo de kans om bijvoorbeeld ‘Royal kombu’ ( suikerwier: wordt de koning der zeewieren genoemd, red .) te gebruiken in onze keuken.”

25 jaar geleden opende Donald Deschagt het vernieuwde Mosselhuis in de Duinenstraat, nadat hij de zaak van zijn ouders overnam. Vijftien jaar geleden werd het Mosselhuis een nieuw concept en werd het ‘Le Homard et la Moule’. Donald werd tot Seaweedchef gebombardeerd nadat hij 14 jaar geleden voor het eerst ging koken met algen en wieren. Zeewier is tegenwoordig een ware delicatesse en wordt vooral als gezonde zoutvervanger gebruikt.

Populairder dan ooit

“Zeewierproducten zijn populairder dan ooit”, vertelt Donald. “De vraag is de laatste jaren enorm gestegen. Vooral de gestegen vraag naar gezonde maaltijden speelde een belangrijke factor in de populariteit van zeewier. Zeewier is dan ook een gezond product en heeft een zilte smaak. Het vervangt niet alleen zout in verschillende producten, het kan ook gebruikt worden als bindmiddel en als smaakversterker.”

Naast het runnen van het restaurant startten Donald en zijn vrouw Mieke Coussement een tijdje geleden met ‘Studio Zeewier’. Daarin wordt Donald’s passie voor zeewier gegroepeerd in wandelingen, demo’s, productontwikkeling en consultancy. “We zijn heel voorzichtig begonnen met het creëren van zeewierproducten en merkten al snel dat er veel meer interesse voor is dan we initieel hadden gedacht”, vervolgt Donald. “De verkoop kreeg een enorme boost en ons assortiment aan zeewierproducten breidt alsmaar uit. Daarnaast is ook de interesse van scholen en bedrijven voor de wandelingen en de demo’s van Studio Zeewier sterk gegroeid.”

Nog steeds drempel

Toch is er voor sommigen nog steeds die drempel om zeewier te gebruiken in producten. “Zeewier ziet er slijmerig uit en vaak denkt men dat het daardoor minder lekker is”, vervolgt Donald. “Niets is echter minder waar. Wie het probeert hoeft niet verder overtuigd te worden. Maar het hangt uiteraard ook af van persoonlijke smaak. De ene zal het lekker vinden en voor de andere zal de smaak dan weer tegenvallen”, aldus de Seaweedchef.

. “Dat is voor ons uiteraard een groot pluspunt”, reageert Donald. “Het vergroot de Belgische voorraad zeewieren en ik krijg zo de kans om bijvoorbeeld ‘Royal kombu’ (suikerwier: wordt de koning der zeewieren genoemd, red.) te gebruiken in onze keuken.”

Restaurant minder open

Het succes van Studio Zeewier zorgt ervoor dat Donald en Mieke keuzes moeten maken. “We gaan het restaurant iets minder openen, een logisch gevolg van het succes van Studio Zeewier. De tijd die we daaraan besteden valt niet meer te combineren met een restaurant dat vijf dagen per week open is. Daardoor hebben we de keuze gemaakt om iets minder de deuren van Le Homard et la Moule open te zwaaien”, besluit de Seaweedchef.

(Gillian Lowyck en Jeffrey Roos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier