Seaweedchef uit Bredene lanceert twee kazen met zeewier: “Dit geeft meer smaak aan de kaas”

Chef Donald Deschagt.© JRO
Chef Donald Deschagt.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dat chef Donald Deschagt zeewier in zijn gerechten gebruikt is al langer bekend, vandaar ook zijn bijnaam ‘Seaweedchef’. Na de bekende zeesaucissen, het zeehammetje, de zeepaté en zelfs een eigen gin met zeewier, lanceert Donald nu twee kazen met zeewier.

De laatste jaren is de vraag naar producten waarin zeewier in gebruikt wordt gegroeid. “Mensen zijn alsmaar meer bezig met gezonde voeding en dat is zeewier wel”, legt de Seaweedchef uit. “Zeewier heeft een zilte smaak en vervangt het zout in verschillende producten. Naast zoutvervanger kan het ook gebruikt worden als bindmiddel en als smaakversterker. De media heeft daarin een belangrijke rol gespeeld door aandacht te besteden aan de producten met zeewier. Daardoor zijn mensen dat beginnen proberen en met succes, zo blijkt. En de interesse blijft ook groeien.”

Zeewier is volgens Donald een groente als een ander. “Verschil is dat het zeer snel groeit”, gaat Deschagt verder. “Een klein beetje zonlicht is al voldoende. Zeewier is een leuk product om mee te werken en het zorgt ervoor dat er minder bewaarproducten nodig zijn.”

De twee kazen die Donald in samenwerking met De Beavoordse Walhoeve in Veurne uitbracht, zijn uniek. “De Zeeblanche, met aan de buitenkant een witte korst, is te vergelijken met een Maredsous. Het is een goede, vette paterkaas, maar dan met zeewier. De tweede kaas is een zacht kaasje, een beetje te vergelijken met een Keiems Bloempje voor de kenners”, aldus de Seaweedchef.

De kazen zijn te verkrijgen bij de kleinere Delhaizes en bij verschillende lokale handelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier