Restaurant L’Homard et la Moule van zeewierchef Donald Deschagt (61) sluit: “We dragen jullie voorgoed in ons hart”

Donald Deschagt maakte het gebruik van zeewier in de keuken populair. © Davy Coghe
Bram Ryckaert

De bekende ‘Seaweedchef’ Donald Deschagt (61) maakte bekend dat hij stopt als uitbater en chef van restaurant l’Homard et la Moule in Bredene. De man die het gebruik van zeewier in de keuken populair maakte, werd enkele jaren terug nog door het toonaangevende June Magazine uitgeroepen tot een van de 50 meest invloedrijke foodies van België.

“Studio Zeewier startte in 2018 als een klein zijspoor van ons restaurant, maar groeide snel uit tot zoveel meer. Deze twee activiteiten combineren, vergde heel wat extra organisatie en energie. We worden er allebei niet jonger op, ook al doet ‘elke dag een vleugje zeewier’ wonderen”, opent Donald, die dit jaar officieel met pensioen mag.

“We hadden het eind vorig jaar al voorzichtig laten blijken, maar we vonden de tijd gekomen om het officieel te maken: deze zomer sluiten we ons restaurantverhaal in schoonheid af, een stukje horeca-geschiedenis van 60 jaar in Bredene.”

Van ouders

Donald Deschagt nam in 1996 ‘Het Mosselhuis’ over van zijn ouders en turnde het om in een high end-restaurant. Gaandeweg legde Donald zich toe op recepten met zeewier, bijzondere nevenproducten als gin tonics, huisgemaakt algenbrood, zeewierboter en zelfs pralines tot gevolg.

Donald vervelde tot de bekende Seaweedchef en zette een tijdje terug zijn restaurantactiviteiten al op een lager pitje. Intussen heeft hij een heuse zeewier-webshop, schreef hij het boek “Zeegroenten” en organiseerde hij de voorbije zomers zeewierwandelingen langs het strand.

Japans

“Het was professor Colin Janssen, milieutoxicoloog aan de Ugent en geïnteresseerd in alles wat in de zee leeft, die me op het pad van zeewieren en algen zette. Een belangstelling, die toen al was aangewakkerd door mijn kennis van de Japanse keuken, waarin deze ‘zeegroenten’ vaker aan bod komen. Colin gaf me het beslissende zetje om het erop te wagen.”

Een nieuwe wereld ging open voor de bekende chef. “Het werd een tijd vol proberen, experimenteren,… Want veel vakliteratuur over het gebruik van wieren en duinenkruid in de keuken vond je niet.

Ook ons cliënteel was aanvankelijk wat terughoudend. Zeekraal en lamsoor kennen we allemaal wel, maar wieren, getrokken op de golfbrekers? Onbekende duinenkruiden, die geplukt werden enkele honderden meters van ons restaurant? Velen moesten eraan wennen.”

Bij meest invloedrijke foodies

Vandaag klinkt Donalds zeewierverhaal al heel wat minder onbekend in de oren. Meer zelfs, het leverde hem in 2023 een eerste vermelding in de lijst van meest invloedrijke Belgische foodies op in June Magazine.

“Een dikke merci is op zijn plaats aan iedereen, die de afgelopen 30 jaar ons restaurantpad kruiste”, klinkt het bij Donalds vrouw Mieke. “Wie graag nog eens komt genieten, heeft nog even tijd. Daarna sluiten we symbolisch onze restaurantdeuren om ze met heel veel goesting onmiddellijk te heropenen voor de deelnemers aan onze wandelingen, demo’s en workshops. Want Studio Zeewier blijft bestaan en daar hopen we nog lang mee door te gaan, zij het misschien niet voor eeuwig vanop de huidige locatie.”

Nog niet stilzitten

Achterover leunen zit er voor Mieke en Donald dus nog lang niet in. “Je kan Donald de komende jaren boeken via Horeca Forma voor twee opleidingen rond ‘koken met wieren, algen, zeegroen (en Noordzeevis)’, je vindt ons terug op belevingsmarkten, we organiseren dit jaar culinaire wandelingen in zowel Bredene als Oostende, verzorgen bedrijfsrecepties met onze zeewiertapas, geven zeewierdemo’s voor jong en oud, consultancy aan bedrijven bij het creëren van nieuwe zeewierproducten, verdelen wieren en zeegroen aan horeca via bioboer Koolmees,… Neen, ons zeewierverhaal is nog helemaal niet geschreven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content