Zilte zeesmaken

Seaweedchef Donald Deschagt.©  Davy Coghe
Seaweedchef Donald Deschagt.© Davy Coghe
Redactie KW

Zeegroenten, wieren en algen. Seaweedchef Donald Deschagt van restaurant Le Homard et La Moule in Bredene begroet de Noordzee met groot enthousiasme. “De zee, de golfbrekers en de duinen zijn mijn voortuin en mijn lokale werkterrein. Wekelijks wandel ik gelaarsd het water tegemoet, knip wieren en algen, pluk kruiden in de Bredense duinen, bloemen en bloesems, wilde rucola, duindoornbessen… en die verwerk ik in mijn gerechten en producten.”

Als chef creëert Donald niet alleen een culinaire beleving in zijn restaurant, hij ontwikkelt ook lokale producten, organiseert workshops en demo’s, gidst zeewierwandelingen én werkt voor dit alles volgens het principe van de korte keten. “Zeewier gebruik ik als zoutvervanger in het eten en ik wil de mensen graag laten kennismaken met de veelzijdigheid en mogelijkheden ervan. Met zelfpluk vinden we de nodige zeewieren en groenten in de Noordzee. En samen met lokale producenten als De Beauvoordse Walhoeve in het hartje van Veurne-Ambacht en Deschildre Streekproducten in Oostende ontwikkelen en verkopen we unieke zeewierproducten.

Zeewierkazen

De Beauvoordse Walhoeve is een authentiek en familiaal gemengd landbouwbedrijf, gespecialiseerd in melkvee en melkverwerking. Samen met de Seaweedchef hebben ze twee unieke zeewierkazen op de markt gebracht: de Zeeblanche met witte korst is te vergelijken met een Maredsous, een goede paterskaas, maar dan met zeewier. En het Zeemanneke is een zachte kaas te vergelijken met het Keiems Bloempje.

Zeeschelleke

Deschildre kent sinds 1976 naam en faam in de Belle Epoquewijk in Oostende én ver daarbuiten. Karel Deschildre heeft vandaag de familieslagerij en het vakmanschap van zijn ouders overgenomen en werkt met grote focus op smaakvolle en eerlijke streekproducten. Gemaakt volgens de tradities van zijn (bet)overgrootouders. Met de Seaweedchef maakte hij vijf bijzondere ‘zee-producten’: zeesaucissen droge worst met zeewier , een zeehammetje, zeepaté, zeeschelleke en zelfs een zeekip. Producten om trots op te zijn, want ze dragen allemaal het officiële 100% West-Vlaamse streekproducten-label.

http://www.lehomardetlamoule.be & IG-account Studiozeewier


DUURZAAM

Meer en meer (her)ontdekken we onze provincie en kopen we verse producten bij een lokale korteketenproducent. Zo weten we perfect waar ons voedsel vandaan komt en krijgt de producent een eerlijke prijs voor zijn duurzame werk. Tijdens de Week van de Korte Keten van 15 tot 23 mei zetten we jouw lokale producent in de kijker.

www.westtoer.be/week-korte-keten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier