Chefs geven leerlingen demonstraties in Foodbox

Chef Stijn Bauwens van De Kruidenmolen in De Haan kwam langs bij Foodbox om uitleg te geven over paté. Seaweedchef Donald Deschagt (uiterst rechts) uit de Bredene zal de leerlingen binnenkort inwijden in de geheimen van het zeewier.© GLO
Chef Stijn Bauwens van De Kruidenmolen in De Haan kwam langs bij Foodbox om uitleg te geven over paté. Seaweedchef Donald Deschagt (uiterst rechts) uit de Bredene zal de leerlingen binnenkort inwijden in de geheimen van het zeewier.© GLO
Gillian Lowyck

De leerlingen van de Oostendse Hotelschool beleven net als veel andere studenten moeilijke tijden. De stagemomenten, die zo belangrijk zijn voor hun opleiding, vallen door het coronavirus weg. De school heeft nu een creatieve oplossing bedacht. Enkele chefs komen nu gewoon zélf langs.

Stages vormen een belangrijk deel van de opleiding in de Oostendse hotelschool. “We moesten ter vervanging op zoek naar een manier om iets coronaproof te organiseren”, vertelt Eva Matton, technisch adviseur van de hotelafdeling. “Als de leerlingen niet op stage mogen, brengen we de stage gewoon naar hen. Ik contacteerde enkele chefs waarmee we sowieso altijd samenwerken. Zij reageerden tot mijn grote vreugde onmiddellijk enthousiast.”

Paté en zeewier

De voorbije week was Stijn Bauwens van de Kruidenmolen in De Haan te gast. Hij gaf les over de vergeten delen van het varken en het bereiden en serveren van paté. Nog op de planning de komende weken: seaweedchef Donald Deschagt van Le Homard en La Moule in Bredene met een demo geven over het gebruik van zeewier en duinenkruiden in de gerechten. Ook Michiel Rabaey van het restaurant Storm in Oostende komt langs. Hij geeft een workshop over het verwerken van Noordzeevis.

Als de leerlingen niet op stage kunnen, brengen we de stage gewoon naar hen

“Dit heeft een meerwaarde voor onze leerlingen”, vertelt Eva. “Een tong bakken leren ze hier, maar dit gaat over echt speciale dingen die ze niet in de klas kunnen leren, maar van de chefs zelf. Dat is anders dan de leerkracht die uitleg geeft. Bovendien horen ze zo ook eens het verhaal van de chef zelf. Hoe is hij gestart met zijn zaak?”

Oud-leerling

Donald Deschagt, de seaweedchef, geeft vaak demo’s over koken met zeewier en duinenkruiden. Hij komt graag langs om uitleg te geven aan de leerlingen van de hotelschool. “Ik ben zelf een oud-leerling, dus toen ik de vraag kreeg, heb ik niet getwijfeld”, zegt hij. “Normaal gezien krijgen wij in het restaurant altijd stagiairs van de hotelschool. Dit jaar niet dus. Jammer, want je leert veel ter plaatse. We horen ook vaak verhalen van leerlingen die het wat moeilijker hebben op school, maar helemaal openbloeien op de werkvloer.”

Stijn Bauwens van de Kruidenmolen kwam langs om uitleg te geven over paté. “Ik heb al vaker demo’s gegeven in Koksijde en Spermalie, maar het is de eerste keer dat ik in Oostende kom. Ik doe dit met veel plezier. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Ik zie het ook een beetje als mijn plicht. De horecasector heeft het niet gemakkelijk en op deze manier kunnen we de mooie kanten tonen van ons beroep.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier