Dinsdag 7 april, 2020

Nieuws uit Vleteren

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

De productie bij de drie Vleterse brouwerijen (Deca, Struise Brouwers en Trappist Sint-Sixtus) ligt door de coronacrisis momenteel stil. Voorlopig kan geen trappistenbier meer afgehaald worden bij de paters van Westvleteren. Wel kan men nog terecht bij Deca voor het kopen van hun luxebieren.

Volgens Christophe Vandeputte van CD&V Vleteren gaf burgemeester Stephan Mourisse (LVP) zijn akkoord omtrent de bewuste groenstroken langs de N8 op het grondgebied Vleteren. Dat zou blijken uit het antwoord van Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams parlementslid Martine Fournier (CD&V). De burgemeester stelt dat alleen het Agentschap Wegen en Verkeer bevoegd is voor de N8, en dat het gemeentebestuur Vleteren gekozen heeft voor de beste optie.

Bakker Wim Vannobel en echtgenote Mia Billiau, die hun bakkerij-patisserie met kruideniersafdeling hebben recht tegenover de kerk van Oostvleteren, zijn een van de weinige bakkers in de streek die nog een broodronde hebben. En in deze coronatijden is dat voor heel wat mensen die op het platteland wonen een ware zegen. Want Wim beperkt zich niet alleen tot het thuisbezorgen van brood, hij neemt er ook een soort boodschappendienst bij.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

"Een tweetal weken geleden deed de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) uitlatingen over de doortrekking van de A19. Wij, CD&V Vleteren zijn zeer bezorgd over deze denkpiste van mevrouw Talpe", zegt Christophe Vandeputte, gewezen gemeenteraadslid in Vleteren. "Zeker nu blijkt uit navraag bij Katrien Desomer (CD&V) uit Boezinge, gewezen schepen in Ieper, dat de 'beruchte bypass' rond Woesten weer opduikt."

De Zonnegloed in Oostvleteren vangt sinds april 2011 mishandelde of verwaarloosde wilde dieren uit heel Europa op. Maar de coronamaatregelen zadelen ook bezieler Karel Ackaert met flink wat kopzorgen op. "Het park blijft dicht, om mijn mensen, de bezoekers en de dieren te beschermen. Maar of we als organisatie de komende drie maanden zullen overleven, is nog maar de vraag."