Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Vleteren

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren testte zondag positief op het coronavirus nadat hij zich wat grieperig voelde. Nu zit hij in quarantaine, maar heeft hij geen symptomen. Hij heeft ook geen idee hoe hij besmet is geraakt. "Ik hoop dat ik zelf niemand besmet heb", zegt hij.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

VtbKultuur Vleteren organiseert in het weekend van 23, 24 en 25 oktober 'De smaak van stilte'. Op het programma staan verschillende activiteiten rond de beleving en verbeelding van stilte, in de omgeving van de Sint-Sixtusabdij.

Davy K. (31) uit Vleteren zal zich dan toch voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor de dodelijke crash in het najaar van 2018 waarbij Sharon Gruwez (22) uit Boezinge om het leven kwam. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verwees hem door voor moord. Het is de eerste keer in ons land dat een verkeerszaak voor het hof van assisen belandt. Vader James Gruwez ziet de doorverwijzing als positieve eerste stap.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Zondag werken de dames elite net als de mannen hun Gent-Wevelgem af. De vrouwen gaan voor deze 9e uitgave eveneens van start in Ieper, zij het dan 3 uur en 45 minuten later dan de mannen. Dat zorgt ervoor dat de dames zowat anderhalf uur later na de finish van de mannen ook richting de Vanackerestraat in Wevelgem trekken. Zij hebben dan 141 kilometer afgewerkt, doorspekt met enkele hellingen en drie 'Plugstreets'.

Vzw De Walhoeve moet door de coronacrisis uitpakken met alternatieve Walhoevefeesten. "We zijn aan het koken geslagen en verkopen stoofvlees-friet", vertelt directeur Wim Hove. "De opbrengst gaat integraal naar de aanleg en renovatie van ons speelplein."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Zondag 4 oktober is Werelddierendag, maar in De Zonnegloed in Vleteren geven ze hun ruim vierhonderd dieren élke dag de beste zorgen. En elk dier heeft er zijn eigen uniek verhaal te vertellen. Wij geven vijf van hen een stem.

Te weinig variatie in het fruit voor de kinderen, nare aanvaringen met uitbaatster Clarysse en financiële strubbelingen. Dat zijn de klachten, die enkele voormalige medewerkers spuiden over Stephanie Clarysse op Facebook en in de media. Tot afschuw van de 35-jarige moeder van vijf uit Vleteren. "Ik startte mijn eerste kinderdagverblijf in 2008 in mijn woning in Vleteren. Daarna volgden vestigingen in Poperinge, Veurne en Koekelare. Ik vang in totaal 135 kindjes op met de hulp van 10 zelfstandige medewerkers."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De speelzone in het Wippehoekbos is vernieuwd. De oude speelzone kreeg een facelift en werd ingericht met allerhande spelelementen zoals speelbuizen, stappalen en een labyrint.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gaat in op een pilootproject van Sport Vlaanderen om drie multimovepaden in Vlaanderen aan te leggen. Het ANB koos als één van de drie pilootprojecten voor het domein van De Lovie in Poperinge en de Sint-Sixtusbossen in Vleteren. Het wordt een pad van ongeveer 5 kilometer lang, bestaande uit twee lussen die allebei starten op de parking bij de Canadabossen.

Vorig jaar zag je in heel Vlaanderen spreuken op ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars. Fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Sinds maandag duiken nieuwe spreuken in het straatbeeld op.

De gemeente kreeg van de Vlaamse regering 32.918 euro uit het noodfonds corona, bestemd voor armoedebestrijding, cultuur, jeugd en sport.