Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Vleteren

Uit de jaarrekeningen 2019 blijkt dat de gemeente Vleteren er financieel goed voor staat. Er is een autofinancieringsmarge - overschot na aftrek van leningen en intresten - van 330.194 euro. Voor de realisatie van de meerjarenplanning wordt vanaf nu elk jaar 400.000 euro geleend. Tijdens de afgelopen jaren moesten nooit leningen opgenomen worden.

Zowat een jaar geleden vervingen monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren de zogenaamde 'biertelefoon' door een online systeem. Met 80.000 bierliefhebbers die zich registreerden, is het nieuwe reservatiesysteem een succes, maar nog steeds moeten ze soms wat geduld oefenen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakte de verdeling van de bijkomende middelen voor Vervoer op Maat bekend. Met zo'n 12 procent van de middelen krijgt Vervoersregio Westhoek het grootste deel de koek. Het geld gaat onder meer naar de uitwerking van de Belbus 2.0.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

VLETEREN - De Vlaamse regering besliste onlangs over de invulling van het noodfonds van 300 miljoen euro. Daarbij gaat 87,3 miljoen euro of bijna 30 procent rechtstreeks naar de lokale besturen. Vleteren krijgt 32.918 euro.

Het Ieperse parket wil Davy K. uit Vleteren, die in november 2018 een dodelijk ongeval veroorzaakte waarbij Sharon Gruwez uit Boezinge om het leven kwam, voor het hof van assisen brengen wegens moord.

Miguel Bouttry mag dan al anderhalf jaar in Frankrijk wonen, zijn hart ligt nog steeds in de Westhoek, de streek waar hij is geboren en vijftien jaar gidste. Als gids onderscheidde hij zich vooral als getalenteerd verhalenverteller. Zijn top 30 Westhoekverhalen bundelde hij in zijn nieuwste boek 'Op verhaal komen in de Westhoek'. Ondertussen ziet hij met lede ogen aan dat zijn tweede roman 'Bron van Pijn' op de schappen blijft liggen.