Maandag 1 juni, 2020

Nieuws uit Oudenburg

Dat de coronatijd ook positieve impulsen kan geven, is te bewonderen in basisschool GO! Arnoldus. Daar sloegen Jurgen Vanmassenhove en Anja Baeckelandt de handen in elkaar om op een kale muur van de kleuterklasjes de drie mascottes van de jongste kinderen te schilderen. "Het resultaat mag gezien worden."

Met enkele weken vertraging door corona kan het echtpaar Pollet-Bentein eindelijk zijn funerarium toegankelijk maken. Al enkele jaren verzorgen Annick en Gregory uitvaarten, maar moesten hiervoor telkens beroep doen op de accommodatie van een collega. Nu is hun eigen funerarium afgewerkt.

De Vlaamse Regering stelde het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Kustpolders tussen Oudenburg, Jabbeke en Stalhille' definitief vast. Daarin wordt een gebied van 394 hectare aangeduid als natuurgebied binnen het Vlaams Ecologisch Netwerk in de West-Vlaamse Polderstreek, waarvan 237 ha extra.

Dat er tijdens de lockdown bij heel wat artiesten een pak creativiteit kwam boven drijven, is bekend. De talloze filmpjes en getuigenissen van balkonconcerten, raamfotografen of creatieve kunstwerken zijn daar het bewijs van. Maar het hoeft niet altijd zacht en vriendelijk te zijn. Vier West-Vlamingen bewijzen dat ook het hardere werk inspiratie krijgt door de lockdown.

Tijdens de Week van de Opvoeding, die liep van 16 tot 23 mei, ontvingen 50 Oudenburgse kinderen tussen 2,5 en 12 jaar een speel- en knutselpakket. Het pakket van het Huis van het Kind is bedoeld om gezinnen te inspireren en aan te zetten om thuis, zowel binnen als buiten, zelf creatief aan de slag te gaan.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

Een 54-jarige gynaecologe uit Oudenburg is woensdag door het hof van beroep in Gent schuldig bevonden voor onopzettelijke doding tijdens een bevalling in 2010. Baby N. liep een zwaar hersenletsel op en stierf enkele dagen later. Een spuit met oxytocine was de boosdoener. Toch krijgt de vrouw geen straf omdat het onderzoek bijna tien jaar aansleepte.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Door de coronacrisis zag het er naar uit dat er geen nieuwe editie zou komen van Oudenburg Blokt. "Maar de Nationale Veiligheidsraad gaf groen licht om samen studeren opnieuw mogelijk te maken. Uiteraard mits het naleven van strikte voorwaarden", zegt schepen van Jeugd Romina Vanhooren.

Festivals, optredens, beurzen en evenementen mogen tot eind augustus niet. En dat zijn nu precies de activiteiten van JMC Productions, het bedrijf dat Jan Samaey uit Roksem in 2006 uit de grond stampte. Hij zorgt er meestal voor geluid, licht en audiovisueel materiaal. "Ik kan en mag niets meer. Wij zitten samen met organisatoren in het oog van de storm."

In het AZ Damiaan is Lena Carrewyn (72) na een wekenlange strijd tegen corona overleden. Ze werd vermoedelijk besmet op de Costa Favolosa of in het vliegtuig op de terugkeer van een cruise in de Caraïben. Van de medereizigers zijn er intussen vijf overleden aan het virus.

Nu de Nationale Veiligheidsraad toestaat dat er weer mag worden samengekomen in silent places, met respect voor de social distancing, vraagt Jong CD&V om opnieuw openbare studieruimtes te voorzien voor de studenten.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Tijdens de digitale gemeenteraad van woensdag 13 mei stelde de bestuursploeg - Open VLD, SP.A en N-VA - het corona-relanceplan voor. Het omvat 43 maatregelen, samen goed voor meer dan 250.000 euro. "Als stad hebben we gekozen om een brede waaier aan maatregelen te nemen zodat iedereen ondersteuning kan genieten", zegt burgemeester Anthony Dumarey.

Deze coronatijd doet bij veel mensen mooie ideeën en initiatieven opborrelen. Zo ook bij Annelien Jodts uit de Zeeweg. "Ik ga met de fiets op pad om gezinnen door het venster te fotograferen. Zo kan ik mijn passie blijven uitoefenen. Ik doe dit gratis en zet de foto's, met toestemming, op mijn Facebookpagina", legt Annelien uit.