“Ik heb geleerd mijn plan te trekken”: Luna De Vlam uit Oudenburg blikt terug op onvergetelijk avontuur tijdens Miss Eco International in Egypte

Voor de verkiezing van Miss Eco International ontwierp en maakte Luna De Vlam een ecojurk met restjes stof. © Laurette Ingelbrecht Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Voor de verkiezing van Miss Eco International verbleef Luna De Vlam (23) uit Oudenburg van 18 tot 28 april in Egypte. “Ik had wat stress bij het vertrek, want ik had slechts een korte periode om me voor te bereiden. Ik heb geleerd om mijn plan te trekken, mijn zelfvertrouwen is gegroeid én mijn Engels is verbeterd”, vertelt Luna kort na haar terugkeer.

De verkiezing van Miss Eco International is een belangrijke wedstrijd waarbij het milieu en de natuur centraal staan. “Een verkiezing met veel inhoud die onder de auspiciën van de Verenigde Naties staat”, zegt papa Sven De Vlam, samen met mama Digna Daenekint heel trots op dochter Luna. “We hebben alles via YouTube gevolgd: elke stap die ze zette, elk evenement. Je wil als ouder het beste voor je kind, maar je moet ook durven loslaten. We zijn enorm blij dat ze deze kans gekregen heeft. Luna is als een prinses vertrokken en keerde terug als een koningin.”

Van het hele gebeuren heeft Sven De Vlam een dagboek gemaakt, zodat ook de grootouders Luna’s avontuur konden meebeleven.

Avontuur

En een avontuur was het! “Ik ben met wat stress vertrokken, maar al bij aankomst in de luchthaven van Hurghada viel die weg, want we werden daar al goed opgevangen door de organisatie. Ik kon meteen kennismaken met andere meisjes”, start Luna haar verhaal. “’s Avonds was er al het officiële interview waar je al je eerste punten kon verdienen.”

Op de verkiezing was een 60-tal landen vertegenwoordigd. “Ik deelde mijn kamer met het meisje uit de Filipijnen. Van de eerste momenten was er al een klik. Zij had veel ervaring uit internationale wedstrijden en heeft me veel tips gegeven.”

“We logeerden de eerste dagen in een vijfsterrenhotel in Hurghada, maar tijd om alle faciliteiten te ontdekken was er niet. We hadden een heel druk programma met veel uitstappen en uitdagingen waarmee we punten konden verdienen”, legt Luna De Vlam uit. “Alles was heel goed voorbereid en beveiligd. Zo hadden we altijd security mee.”

“Bij het vertrek had ik wat stress, maar ik keerde terug met meer zelfvertrouwen”

Samen met een team met vier andere meisjes won Luna de uitdaging ‘social media’. “We moesten ook potten bakken, filmpjes maken, het strand opruimen… Leuk waren ook de vele dansrepetities, de themaparty en de trainingen. Op de vrijdag voor de finale, die plaatsvond in Caïro, moesten we onze eco dress presenteren. De finale was op zondag 28 april. Voor het dansgedeelte kreeg ik een plaats vooraan in het midden toegewezen. Dat was eventjes stressy, maar ik heb het foutloos gedaan”, lacht Luna, die bij de 21 beste eindigde en uiteindelijk thuis vernam dat ze twaalfde was geworden. Een resultaat waarmee ze heel blij is. “Bij de talentenshow was ik bij de tien beste.”

“Veel meisjes hadden een heel team rond zich dat voor alles zorgde op vlak van kledij en make-up. Ik was alleen en moest alles zelf doen. Ik wilde ook alles zelf kunnen en heb geleerd om mijn plan te trekken”, zegt Luna. “Ik hoop dat ik België trots heb gemaakt. Vanuit vele hoeken heb ik veel steun gekregen. Er waren zoveel mensen die me volgden op sociale media. Al die positieve reacties hebben me zeer gemotiveerd.”

Nog een verkiezing

“Wat deze ervaring voor mij betekent? Wel, dit is een stevige boost voor mijn zelfvertrouwen en mijn Engels. Ik sloot vriendschappen voor het leven en dat zal ik nooit vergeten. Ik mis de vriendinnen en was graag nog enkele dagen gebleven om na te genieten”, vertelt Luna, die intussen al door de organisatie van Miss Fashion de vraag kreeg om aan nog een internationale verkiezing deel te nemen. “Ik zit straks in de jury voor de halve finale van Miss Fashion en doe vanaf nu de sociale media voor de organisatie. Verder heb ik nog plannen op modevlak: ik ga werken aan een eigen wintercollectie en een collectie voor kinderen. Dat en mijn modellenwerk staan voorop. Ik zie wel wat er nog uit de bus valt”, besluit Luna De Vlam.