Bekende zakenman Alain Delanghe kiest voor Vooruit Oostende: “Ik wil iets terug doen voor de stad”

Alain Delanghe, Judith Ooms, John Crombez, Jeroen Soete en Vanessa Vens. © EF
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vooruit Oostende heeft de lijst met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober grotendeels vrijgegeven. De partij pakt uit met enkele bekende namen, onder wie journalist Gui Polspoel en zakenman Alain Delanghe, ooit gemeenteraadslid voor Open VLD.

Op een extra ledenvergadering heeft Vooruit Oostende zondag groen licht gegeven voor een groot deel van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Er zijn heel wat verruimingskandidaten en bekende namen. De verbreding leidt tot de naam Vooruit +.

John Crombez was eerder al aangeduid als lijsttrekker. De leden keurden ook plaats twee voor Vanessa Vens goed. In de top vijf komen nog Alain Delanghe en Judith Ooms. Crombez: “De plaatsen in die top vijf liggen nog niet vast. Ook de vijfde naam van de top vijf maken we later bekend. Er zijn 32 kandidaten die al op de lijst staan en twee kandidaten die we nog niet bekendmaken. Voor zeven plaatsen praten we nog met mensen”, zegt Crombez. Midden september worden de plaatsen en de namen definitief vastgelegd.

Wegen op beleid

Het gonsde al maanden van de geruchten dat Alain Delanghe zou kiezen voor Vooruit. De bekende zakenman was in de jaren 90 gemeenteraadslid voor de toenmalige VLD en is sinds enige tijd erg actief op sociale, sport- en culturele evenementen. Voor Vooruit was het niet evident om hem een prominente plaats te geven.

Delanghe: “24 jaar geleden stopte ik met politiek om me te focussen op mijn zaak. Daar is nu voldoende opvolging. En de politieke microbe is altijd gebleven. Enkele jaren geleden kwam ik in contact met Vooruit en we delen de visie op Oostende. Ik geloof ook in het verhaal dat we met een tiental onafhankelijken en zelfstandigen kunnen wegen op het beleid. Er zijn van het huidige stadsbestuur weinig echte realisaties, en er is te weinig ambitie. Ik stap in de politiek omdat ik hou van Oostende, in de zakenwereld bewezen heb dat ik iets kan, en omdat ik iets wil terugdoen voor mijn stad.”

De werkers

Judith Ooms is de dochter van Tine Wyns, is onderzoeker aan de UGent en als moeder betrokken bij leefschool De Vlieger: “Ik ben al lang geïnteresseerd en ga mee op huisbezoeken. Daar hoor ik interessante ideeën.”

De gemeenteraadsleden Nancy Bourgoignie en Jeroen Soete – van wie de partij verwacht dat hij in juni wordt verkozen tot parlementslid – duwen de lijst, op respectievelijk plaats 40 en 41. Maken ook deel uit van het lijstduwersblok: lokaal partijvoorzitter Björn Pannecoucke, ondervoorzitter Maartje Snoeck en secretaris Veerle Dubois. In de eerste kolom van de lijst staan dan weer ‘de werkers’ van de voorbije legislatuur: gemeenteraadsleden Karel Labens, Michael Vanhee, Nathan Blondé en Björn Tratsaert.

Gewezen burgemeester Jean Vandecasteele en gewezen OCMW-voorzitter Franky De Block staan niet op de lijst. Ze gaan allebei wel mee op campagne.

Veel nieuwe namen

Nog nieuwe namen zijn Linde De Leeuw (sociale huisvestingsmaatschappij Woonsprong), Hassib Ghosi (uitbater van Taxi Anker en woordvoerder van de Oostendse taxi’s), voormalig televisiepresentator en journalist Gui Polspoel, volksfiguur Patrick Aspeslagh van de Konterdam, fotograaf Adriaan Huys, Jean-Marie Bolle (Moustache) en Jenny Desaegher, actief in verenigingen die opkomen voor mensen met een beperking. “Over hun plaatsen beslissen we later”, aldus nog John Crombez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier