Unizo Roeselare nu al met vijf prioriteiten naar politici: “We zullen in oktober ondernemend stemmen”

Unizo Roeselare heeft vijf concrete punten voor de lokale mandatarissen. © GF
Peter Soete

Unizo Roeselare heeft, met het oog op de lokale verkiezingen in oktober, een aantal prioriteiten opgelijst die ze nu al aan de lokale politici hebben overhandigd. Op een gemoedelijke avond in het kasteel van Rumbeke luisterden ondernemers en politici naar elkaar.

“We weten dat onze politici zich nu aan het warmlopen zijn voor de verkiezingen van oktober 2024 en grijpen deze kans om aandacht te vragen voor een ondernemersvriendelijk beleid”, verduidelijkt Isabel Lapeirre, voorzitter Unizo Roeselare. “Op een totaal van een kleine 70.000 inwoners telt Roeselare een goeie 7.500 ondernemingen, een aanzienlijk aandeel dus. Vanuit Unizo Roeselare geven we met deze vijf prioriteiten duidelijk aan wat een ondernemersvriendelijk beleid volgens ons moet inhouden. Het is nu aan de kandidaten om met onze suggesties aan de slag te gaan én aan de ondernemers om in oktober ondernemend te gaan stemmen.”

“In de eerste plaats pleit Unizo Roeselare voor een duurzaam en veilig ondernemersklimaat in de stad. De bezettingsgraad van de bedrijventerreinen in Roeselare bedraagt 85,6 procent. Dit tekort toont een directe bedreiging aan voor bedrijven die hun investeringen willen voortzetten en daarmee bijdragen aan de welvaart van de regio. Het is noodzakelijk dat de niet-ontwikkelde ingekleurde zones voor bedrijvigheid daadwerkelijk worden geactiveerd om op de directe vraag in te gaan. De ingenomen ruimte moet beter benut worden. Het verbeteren van het ruimtelijk rendement op bedrijventerreinen is volgens ons noodzakelijk.”

Vlotte bereikbaarheid

“Vervolgens willen we dat er nog meer aanbestedingen gebeuren met lokale ondernemers. Die ondernemers zijn namelijk goed voor 70 procent van de werkgelegenheid in Roeselare.

Ten derde willen we ijveren voor een vlotte bereikbaarheid zoals de ‘Noord-Zuidverbinding’ van de ene kant van de stad naar de andere, het circulatieplan in Roeselare en Rumbeke of de rol van de Rijksweg op lange termijn.

Als vierde punt vragen we een overzichtelijk ondernemersplatform op de website van de stad Roeselare.”

“Daar kunnen ondernemers een efficiënte afhandeling doen van aanvragen voor vergunningen, subsidies of innames van het openbaar domein. Tenslotte hopen we nog dat de stad een kernversterkend handelsbeleid blijft faciliteren door ondernemers te voeden met gerichte acties en informatie.”