Jurgen Content zegt straks de politiek vaarwel: “Tijd voor meer rust in mijn leven”

Yves Catteceur en Jurgen Content. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De lokale afdeling van Vooruit presenteerde op 1 mei haar kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De grote afwezige daarop is eerste schepen Jurgen Content, die de politiek vaarwel zegt. “Na 24 jaar heb ik daar alles wel gezien.”

Content kwam een tijdje geleden nog in opstraak in het strandbardossier. “Belangrijke nuance: ik ben in opspraak gebrácht”, zegt hij daar stellig over. “Mijn buitenvervolgingstelling, daar is jammer genoeg veel minder inkt over gevloeid in de pers.” Het ligt volgens de eerste schepen niet aan de basis van zijn beslissing. “Da’s absoluut niet de hoofdreden, maar het zal onbewust wel ergens hebben meegespeeld. Ik denk dat ik door die 24 jaar in de politiek – dat is de helft van mijn leven – wel gehard ben in het spelletje, maar ik geloof dat niemand daar uiteindelijk volledig immuun voor is. Als ze van alles over je schrijven dat geen waar is, raakt dat jou niet alleen persoonlijk maar lijdt ook je familie daaronder.”

Op de man spelen

Anderzijds ervaart hij naar eigen zeggen ook een zekere politieke moeheid. “De politiek vergt veel van je, en ik kan dat ’s avonds niet altijd afzetten. Ik wil weer rust in mijn hoofd. Bovendien heb ik in die 24 jaar ook alles wel gezien. Ook in deze legislatuur zijn er nog heel wat grote dossiers gepasseerd, zoals de Pier en het zwembad. Ik heb altijd geprobeerd om het grotere plaatje te zien als schepen, maar soms word ik wel nostalgisch naar de jaren onder Monset, toen we zelf nog in de oppositie zaten. In die tijd kon er in de gemeenteraad tenminste nog eens een inhoudelijk debat gevoerd worden zonder dat er de hele tijd op de man werd gespeeld, en werd er ook nog echt aan ‘lange-termijnpolitiek’ gedaan. Nu wordt er over alles direct geklaagd op sociale media als het niet rap genoeg vooruitgaat. Maar het niveau van de gemeenteraad is sindsdien ook enorm verschraald en afgevlakt.”

Bij Vooruit verliezen ze een pak ervaring. “Met Jurgen valt straks een topspits weg. Iemand met veel inzicht in het spel. Maar het is niet omdat hij geen prominente rol meer zal spelen, dat we niet meer bij hem mogen aankloppen natuurlijk. Jurgen verdwijnt niet van de wereldbol”, knipoogt voorzitter Yves Catteceur (38).

Verder met Open VLD

Bij de voorstelling van de lijst gaf zijn partij al aan graag verder te willen samenwerken met de huidige coalitiepartner Open VLD. “De sfeer zit echt goed”, zegt Jurgen Content daarover. “In de besloten kring van het schepencollege kan er al eens over meningsverschillen gesproken worden, en laten we elkaar uitpraten. Er wordt niet meer op de man gespeeld, de rangen zijn gesloten. De rust is teruggekeerd, en dat is voor mij ook een goed moment om afscheid te nemen.”

“Het is natuurlijk de kiezer die de kaarten zal leggen. Maar hopelijk kunnen we de coalitie inderdaad in dezelfde sfeer voortzetten”, zegt Catteceur. “Met drie schepenen én de voorzitter van de gemeenteraad, staat onze partij trouwens ook sterker dan ooit.”

Veel nieuwe kandidaten

De lokale afdeling trekt in oktober naar de kiezer met veertien nieuwe kandidaten. “’t Is een jonge, dynamische ploeg geworden”, aldus Catteceur. “Een ploeg met visie ook, die nieuwe accenten wil leggen. Da’s ook nodig natuurlijk: als politieke partij moet je af en toe eens vervellen.”

Zelf ging Content op zijn achttiende bij de Jongsocialisten. “Ik weet nog goed hoe ik er ingerold ben: ik was verwikkeld in een politieke discussie op café, en iemand zei zo tegen mij van ‘als je ’t dan toch allemaal zoveel beter weet, waarom ga je dan zelf niet in de politiek?’ ‘Ewel’, zei ik, ‘ik ga dat zeker doen!’” (lacht)

Of er voor Content nog onafgemaakte zaken zijn? “Voor de Grote Markt hadden we allang de eerste spadesteek kunnen geven, en ook het casinoproject moet er nog door. Maar ik lig er absoluut niet wakker van dat ik er niet bij ga zijn om die lintjes te knippen. ’t Is goed geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier