Partij ‘de O mens’ komt op bij gemeenteraadsverkiezingen, Yves Miroir trekt naar de kiezer

Yves Miroir en Angelo Flederick. © EF EF
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De lokale partij ‘de O mens’ zal nu toch alleen opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakten initiatiefnemers Yves Miroir en Angelo Flederick zaterdag bekend. Het wordt de zesde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in de badstad.

De O mens ontstond vorig jaar nadat gebleken was dat Yves Miroir niet meer op één lijn zat met Groen. Miroir werd verkozen bij die partij maar had veel kritiek op het huidige stadsbestuur en zich niet kon vinden in de kartelplannen van Groen, Open VLD en CD&V. Na de breuk met Groen en de meerderheid ging Miroir als onafhankelijke zetelen. Hij richtte ‘de O mens’ op; een afkorting van de thema’s waarvoor de groene, progressieve en linkse partij staat : dierenwelzijn, erfgoed, Oosteroever, milieu, energie, natuur en solidariteit. Met een kleine groep werd ook een partijprogramma van meer dan 500 punten geschreven.

Krachten bundelen

Yves Miroir zei de voorbije maanden dat hij geloofde in een bundeling van krachten en het liefst met een kartellijst zou opkomen. De O mens zocht contact met andere partijen. Het ging concreet om PVDA en Vooruit. Met deze laatste partij waren er gesprekken maar die draaiden op niets uit. Er zijn bij Vooruit namelijk meer kandidaten dan er plaatsen zijn en het bestuur zag een samenwerking met Miroir niet zitten. Yves Miroir : “Er zijn nochtans zeer veel raakpunten tussen onze programma’s. We beschouwen hen wel als een bevoorrechte partner.”

Dan toch op eigen kracht

“We zullen dus met een eigen lijst opkomen. We willen daarbij fors inzetten op studenten en jongeren. Het is onze ambitie om met een volledige lijst van 41 kandidaten te komen”, zegt voorzitter Angelo Flederick. Wellicht wordt Yves Miroir lijsttrekker. Hij zal als gemeenteraadslid ook de handtekening leveren voor het indienen van een lijst. “Wij willen niet meedoen aan de klassieke partijpolitiek. De kiezers zijn het huidige bestuur beu. Wij staan voor inhoud en geven een stem aan kiezers die zich momenteel niet kunnen identificeren met een van de gevestigde partijen”, zeggen Angelo Flederick en Yves Miroir. Kandidaten kunnen zich melden via de website www.de-o-mens.be. Ze zijn daarmee de zesde partij die zal meedingen naar de gunst van de kiezer, naast Trots op Oostende, Vooruit, N-VA, Vlaams Belang en PVDA. (efo/foto efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier