De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Rania Fahi (20) en Willy Bécu (75) naar de verkiezingen?

Rania Fahi (20) van Vooruit en Willy Bécu (75) van Vlaams Belang. © gf
Vincent Vanhoorne

Op zijn minst 431 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord.

Rania Fahi (20), de jongste kandidaat van Vooruit

Rania Fahi (20) is de jongste kandidaat van Vooruit.
Rania Fahi (20) is de jongste kandidaat van Vooruit. © gf

Rania Fahi is de jongste kandidaat op de West-Vlaamse lijsten van Vooruit voor de komende verkiezingen. Deze studente uit Roeselare vind je op de 14de plaats voor het Vlaams parlement.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Mijn politieke drive komt voort uit mijn persoonlijke achtergrond. Ik zie het als een voorrecht om de stem te zijn van diegenen die zelf niet kunnen spreken.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Omdat ik niet alleen politiek bedrijf voor de fun, maar omdat ik echt verandering wil zien. Stemmen voor mij betekent stemmen voor echte vooruitgang.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Op Vlaams niveau is het aanpakken van het lerarentekort en het verbeteren van het openbaar vervoer mijn topprioriteit. Laten we bouwen aan een toekomst waarin onderwijs en mobiliteit voorop staan.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“In West-Vlaanderen moeten we dringend drie zaken stevig aanpakken. Ik heb het dan over het lerarentekort, het openbaar vervoer en de betaalbaarheid van de huisvesting. Laten we samen werken aan een leefbare toekomst voor iedereen.”

“Laten we samen werken aan een leefbare toekomst voor iedereen”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Het beleid moet meer rekening houden met jongeren. We verdienen een stem en een kans om gehoord te worden. Gelukkig zet mijn partij zich hier volop voor in.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Het was teleurstellend om te zien hoe kwetsbare groepen tijdens de coronaperiode in de steek werden gelaten. Laten we leren van deze fouten en samen werken aan een betere toekomst.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“Een lichtpuntje in de politiek was federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez die duidelijk haar steun heeft uitgesproken voor Palestina door de genocide door Israël te erkennen en op te roepen tot een staakt-het-vuren in de Gaza-strook. Haar inzet voor deze kwestie is een krachtig signaal van solidariteit met het Palestijnse volk in moeilijke tijden.”

Naar welke oudere politicus/politica kijkt u op?

“Ik kijk op naar federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Zijn toegewijde werk en nederigheid inspireren mij, zelfs buiten de schijnwerpers.”

Willy Bécu (75), de oudste kandidaat van Vlaams Belang

Willy Bécu (75) is de nestor bij Vlaams Belang.
Willy Bécu (75) is de nestor bij Vlaams Belang. © Céline De Caluwe

Willy Bécu uit Knokke-Heist is de nestor bij Vlaams Belang. Op 9 juni staat de voormalige lector pedagogiek aan de Erasmushogeschool Brussel op de 6de plaats voor het Vlaams parlement.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Eindelijk een verandering teweeg te brengen. De vorige regeringen hebben de financiële put alsmaar dieper gemaakt.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Omdat ik mij vastbijt in een probleem totdat ik een oplossing vind of help te vinden. Ik ben geen slapjanus. Inzet en vastberadenheid, daar kan de kiezer op rekenen.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“De koopkracht van onze mensen herstellen. Te veel gezinnen komen amper rond op het einde van de maand. Daarom moeten we de migratiefactuur drastisch verminderen en moeten we de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië stopzetten.”

“Te veel gezinnen komen amper rond op het einde van de maand”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“Steeds meer jonge gezinnen kunnen geen eigen woning betalen omdat de huizenprijzen enorm zijn gestegen. Ik zie dat duidelijk in mijn woonplaats Knokke-Heist en in andere kustgemeenten.”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Neen! Dat zie je duidelijk bij bepaalde prijsverhogingen bij overheidsdiensten die sneller gaan dan de indexering van het pensioen. Ook zijn senioren te weinig aanwezig in de media.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Het voortdurend slaafs navolgen of zelfs overtreffen van EU-verordeningen en richtlijnen, zoals het bannen van auto’s met verbrandingsmotor. Vlaanderen moet assertiever zijn en een opt-out vragen voor zaken die onze nationale belangen schaden.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing gaf u hoop of stemde u gelukkig?

“Dat op onderwijs het discours geleidelijk aan veranderd is. Verschillende onderwijsexperts stappen af van de idee-fixe van allerhande postmoderne educatieve modellen. Onderwijs moet terug naar de kern.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“Onze federale lijsttrekker Wouter Vermeersch. Hij is zowel inhoudelijk als communicatief een enorme krak. En bij de nieuwelingen zie ik veel potentieel in Tom Lamont die op onze lijst voor het Vlaams parlement staat.”