Ondanks inspanningen weer geen enkele nieuwe Wervikse deelnemer aan folkloristische Tabaksstoet: “Om diverse redenen geen interesse”

De Stadsharmonie Wervik liep vorig jaar in het begin van de Tabaksstoet en dat wordt donderdagnamiddag weer zo. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De grensoverschrijdende Tabaksstoet met start in Wervik en aankomst in Wervicq-Sud is een vaste traditie op Hemelvaart. Ondanks diverse inspanningen van het lokaal bestuur zijn er vanuit Wervik opnieuw geen nieuwe deelnemers. Integendeel. Door omstandigheden haakt KLJ Wervik-Geluwe af.

“De voorbije jaren was de inbreng van Wervikse verenigingen eerder beperkt”, aldus fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) op de gemeenteraad. “Daar wilde het stadsbestuur vorig jaar verandering in. Wervikse verenigingen die deelnemen, maakten kans op een Wervik Kadobon ter waarde van 150 euro.”

Een professionele jury zou zich buigen over de creativiteit, het enthousiasme en de originaliteit van de Wervikse verenigingen. Zo stond het vorig jaar allemaal te lezen in een persbericht. Er waren wel enkele voorwaarden aan verbonden. De vereniging moest lid zijn van een stedelijke adviesraad. “Ondanks de lovenswaardige inspanningen van het lokaal bestuur nam er geen enkele nieuwe vereniging, club of jeugdbeweging voor de allereerste keer deel. Een ontgoocheling dus. We hebben hierover toch wel enkele vragen. Hoe evalueerde het schepencollege het ontbreken van nieuwe deelnemers? Zou het kunnen te maken hebben met de prijzenpot? 150 euro leek ons weinig. Waarom werd het budget niet opgetrokken of per nieuwe deelnemer een vast bedrag voorzien? Was er eigenlijk wel een plan van aanpak? Voor de Tabaksstoet lazen we in de infokrant ‘Waarheen’, editie februari, een oproep om plaatselijke verenigingen, clubs of jeugdbewegingen te motiveren mee te doen. Amper vijf lijntjes en dat was het. Het lijkt ons dat dit schepencollege alle hoop heeft laten varen. Hoe komt dit?”, vraagt Vantomme zich nog af.

Timing

“Ondanks meerdere mails naar de verenigingen en een oproep op Facebook is er helaas geen respons”, zegt schepen Lien Deblaere (Vooruit). “Het kwam ook ter sprake op zowel de cultuurraad als de jeugdraad. We hebben de verenigingen niet kunnen motiveren. De interesse is er niet en dat om diverse redenen. Zo valt het qua timing dicht bij de examenperiode en is het een periode van communies.”

Zelfde deelnemers

Uitgezonderd KLJ Wervik-Geluwe zijn de deelnemers uit Wervik dus allemaal dezelfde als de vorige jaren: de Stadsharmonie Wervik, belleman Nick Pauwels, Wervikse Oldtimer Liefhebbers, de Tabaksfee en haar twee eredames en natuurlijk de reuzen. De stoet start dit keer op donderdag om 15.30 uur op belevingsplein de Steenakker en gaat rechtdoor via de Leiestraat richting de Leiebrug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier