Dit staat op de agenda van het Overlegcomité om de feestdagen te ‘redden’

Phebe Somers

Twee dagen vroeger dan gepland komt het Overlegcomité vandaag om 14.30 uur opnieuw samen. De stijgende ziekenhuisopnames van coronapatiënten in ons land doet de druk van de experts op de politiek toenemen. Dat er bijkomende maatregelen komen staat zo goed als zeker vast, maar welke vormen die zullen aannemen is nog niet duidelijk. Op basis van het advies van expertengroep GEMS staan vermoedelijk volgende discussiepunten op de agenda.

1. Mondmaskers in scholen

De piste om het dragen van mondmaskers opnieuw te verplichten voor alle binnenruimtes, ook wanneer het Covid Safe Ticket wordt gehanteerd, wordt mogelijks bewandeld. Ook in de scholen. Nu adviseren de experts zelfs om die maatregel op te leggen aan iedereen die 9 jaar of ouder is, waar de leeftijdsgrens vroeger op 12 jaar lag. Ministers Benjamin Dalle en Ben Weyts lieten al weten dat zij hier geen voorstander van zijn. Dit zou moeten voor zorgen voor een daling van de besmettingscijfers onder de schoolgaande jeugd.

2. Telewerk opnieuw de norm

Kinderen besmetten elkaar op school, en nemen het virus mee naar huis. Zij besmetten zo hun ouders, die op hun beurt op de werkvloer in nauw contact komen met tal van mensen. Verplicht telewerk tot de kerstvakantie moet daar de oplossing voor zijn. Telewerk werd eerder al weer sterk aangeraden, maar verschillende peilingen wijzen uit dat daar tot nu toe heel weinig gehoor aan gegeven wordt.

3. Nachtleven aan banden?

Verschillende experts pleiten voor een tijdelijke sluiting van het nachtleven. Omdat mondmaskers dragen en afstand houden geen optie is voor fuiven, discotheken en dergelijke, zou een pauze van 3 à 4 weken kunnen ingelast worden. Ook contactsporten met een hoog risico en andere binnenactiviteiten die voor het brede publiek toegankelijk zijn zouden het zelfde lot ondergaan. Eerder sprak minister Frank Vandenbroucke al over de mogelijkheid om enkel gevaccineerden toe te laten in het nachtleven, al dan niet met een extra test. Daar lijkt in de sector echter weinig draagvlak voor te zijn. Tot slot wordt er nagedacht over de horeca, mogelijks is rechtstaan daar binnenkort opnieuw verboden.

4. Nieuwe invulling CST

Onder andere viroloog Steven Van Gught liet al verschillende keren vallen dat het Covid Safe Ticket allesbehalve voldoet om volledige veiligheid te garanderen. Daarom stelt expertengroep GEMS voor om culturele activiteiten en evenementen wel nog te laten doorgaan, met gebruik van het CST, mits daar mondmaskers worden gedragen. En die pas kent in de toekomst misschien een nieuwe invulling: net zoals enkele buurlanden zou enkel een vaccinatie- of herstelcertificaat je groen licht mogen geven.

5. Kleine bijeenkomsten

Voor privéfeesten, zoals huwelijken, klinkt vanuit verschillende hoeken de roep om het aantal toegelaten aanwezigen te beperken tot 150 personen. De ‘bubbel’ wordt hoogstwaarschijnlijk niet opnieuw ingevoerd, maar er zou wel sterk worden aangeraden om je dichte sociale contacten te beperken tot vijf per dag.

Vijf voor twaalf in West-Vlaanderen


Wat er ook beslist wordt, de kans bestaat dat West-Vlaanderen nog een stapje verder gaat. Gouverneur Carl Decaluwé is bereid om, indien nodig, strengere maatregelen op te leggen voor zijn provincie dan het Overlegcomité. West-Vlaanderen doet het namelijk niet goed op coronavlak, in onze provincie stijgen alle cijfers het sterkst, vooral wanneer het gaat over ziekenhuisopnames. Ook de handhaving voor de strengere coronamaatregelen moet beter, klinkt het.