Dalle en Weyts tegen mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 jaar

© Getty Images

Een algemene mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 jaar, zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voorstelt, is geen goed idee. Dat heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zaterdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verzet zich tegen het voorstel.

“Er zijn veel besmettingen bij alle leeftijdscategorieën en ook bij kinderen is dat het geval, maar men mag niet onderschatten wat die mondmaskerplicht betekent”, aldus minister Dalle. “Bij kinderen van die leeftijd, die nog volop bezig zijn met hun spraak te verbeteren, is dat iets wat niet onschuldig is en waar we echt wel voorzichtig mee moeten zijn. Ik denk dat men soms onderschat wat de impact is van zoiets op kinderen.”

“Disproportioneel”

Ik vind het bovendien een beetje storend dat elke keer als er problemen zijn met het virus, men onmiddellijk gaat kijken naar die kinderen en de jongeren. We moeten vooral kijken naar de maatregelen die we als volwassen kunnen nemen en naleven”, aldus Dalle. De veralgemeende mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 jaar is “echt wel disproportioneel”.

“Kinderen vanaf het derde leerjaar zeven uur per dag een mondmasker laten dragen heeft een enorme impact op die kinderen en op hun leerproces”, vindt ook minister Weyts. “Anderzijds daalt de doeltreffendheid van de maatregel naarmate de leeftijd daalt, omdat mondmaskers enkel zin hebben als ze ook goed gedragen worden.”

Derde prik

Daarenboven heeft het onderwijsveld nog maar net strengere maatregelen genomen, zowel op vlak van minder fysieke contacten als op vlak van ventilatie. Zo worden CO2-meters de facto verplicht in de allerlaatste scholen waar ze nog niet gebruikt worden. Deze nieuwe maatregelen zijn amper 2,5 dagen van kracht, klinkt het.

“We kunnen toch niet maken dat we na de succesvolle vaccinatiecampagne plots strenger gaan zijn voor kinderen dan ooit tevoren. Strenger zelfs dan tijdens de lockdown, want zelfs toen was er geen mondmaskerplicht voor kleine kinderen. Als we daarentegen één maatregel snel willen ingevoerd zien, dan is het wel de derde prik voor het personeel van het basisonderwijs”, stelt de minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier