Gouverneur Carl Decaluwé: “West-Vlaanderen neemt indien nodig strengere maatregelen dan Overlegcomité”

© BELGA
Bron: Belga

Gouverneur Carl Decaluwé is bereid om indien nodig strengere maatregelen te nemen dan het Overlegcomité. Dat zegt de West-Vlaamse gouverneur maandag. De gouverneur wil onder meer massa-evenementen vermijden en pleit ook voor een mondmaskerplicht voor alle binnenruimtes. West-Vlaanderen heeft momenteel de sterkst stijgende coronacijfers en zal vermoedelijk coronapatiënten moeten overplaatsen naar ziekenhuizen in andere provincies.

Ook in West-Vlaanderen swingen de coronacijfers de pan uit. “Sinds afgelopen weekend zijn we de provincie met de sterkst stijgende cijfers. Ook in de ziekenhuizen zien we een sterke stijging. We moeten zelfs beginnen uitkijken om coronapatiënten over te plaatsen naar andere provincies”, zegt Decaluwé. De gouverneur wil dan ook voldoende maatregelen om de stijging af te remmen. “Ik hoop dat het Overlegcomité substantieel ingrijpt. Als de maatregelen niet ver genoeg gaan, zal ik voor West-Vlaanderen strengere maatregelen moeten nemen.”

Schrappen van massa-evenementen

Onder meer een mondmaskerplicht in alle binnenruimtes en het schrappen van massa-evenementen behoren daarbij tot de mogelijkheden. Kerstmarkten kunnen volgens de gouverneur wel. “Dat zal wel met de nodige maatregelen zijn. Dat kan gaan van mondmaskers tot beperking in het aantal bezoekers. De grote massa, zoals we zagen op het Lichtfestival in Gent, moeten we vermijden.”

Verder pleit de gouverneur ook voor een betere handhaving van de coronamaatregelen. “We kunnen niet blijven maatregelen nemen die dan niet worden gecontroleerd of toegepast. Als we strengere maatregelen nemen, dan gaan we voor overzichtelijke en transparante maatregelen. Het moet duidelijk zijn voor iedereen”, zegt Decaluwé.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.