Ieper kleurt roze voor Karla (43) na tragisch ongeval: “Ze was de mooiste mama”

Karla Demyttenaere met haar echtgenoot Stijn Kimpe en de kinderen Otis en Ella. © gf
Redactie KW

De streek van Ieper is in rouw na het ongeval waarbij Karla Demyttenaere (43) het leven liet. “Ze was een creatieve duizendpoot en de mooiste mama”, zegt haar familie die oproept tot een touch of pink op de uitvaart. “Als we die kleur zien, dan denken we aan haar.”

“Fuchsia roze, haar lievelingskleur was de roze draad doorheen het leven van Karla.” Aan de keukentafel blikt Joke (47) terug op het leven van haar jongste zus. “Hier zaten we elke vrijdagavond voor ons momentje: even ventileren over de voorbije week. Afgelopen vrijdag was Karla hier ook. Ze vertelde enthousiast over haar werk voor de komende Kattenstoet. Een uur later was alles plots voorbij.”

Op weg naar huis belandde haar wagen in een gracht. Karla overleed ter plaatse, haar 8-jarig zoontje Otis bleef ongedeerd. Het nieuws van het ongeval hakte in op tal van mensen in de streek. “Karla zocht de belangstelling nooit op, maar we zijn verwonderd over de massale berichten van steun. Dat doet ons deugd. Het toont hoe geliefd ze was.”

Droom

De vrouw was erg gekend in Ieper. “Ze zat in de scouts, waar ze haar man Stijn leerde kennen en was graag onder de mensen”, vertelt Joke. “Haar creativiteit heeft haar ver gebracht en was een grote drijfveer in haar leven. Ze hield van ontwerpen en naaien en maakte een droom waar toen ze met een eigen winkel begon in de binnenstad. Bij haar ‘Ille & Ella’ kon iedereen terecht voor kleurige en fleurige kinderkledij.”

Cadeaus voor het leven

Ook naast het werk hield Karla zich graag creatief bezig. “Voor mijn geboorte maakte ze een knuffelbeer”, zegt Elin (20), het metekindje van Karla. “Ik heb de knuffel – slunsetje – nog altijd. Het is een mooi aandenken dat ik nog eens kan vastpakken wanneer ik haar mis.”

“Ze heeft zelfs mijn trouwkledij volledig zelf ontworpen en gemaakt”, aldus Joke. “Dat zijn cadeaus voor het leven. Ik heb Karla altijd een beetje beschouwd als mijn eigen kindje. Ik was vier jaar ouder, huiselijk aangelegd en hielp haar mee grootbrengen. Ook al werd ze groter dan mij, ik bleef haar ‘krut’ noemen. Mijn zusje ontpopte zich de voorbije jaren tot de mooiste mama die ik ken. Ze zou door het vuur gaan voor haar kinderen en familie. Haar gezin vormde een eenheid: ze vulden mekaar aan op de meest uiteenlopende manieren.”

Massale steun

“Karla zei bij de geboorte van haar dochter Ella dat ze iemand nodig had met verantwoordelijkheidszin. Voor het geval er ooit iets zou gebeuren met haar of Stijn”, vertelt Bjorn Baron. Het koppel vertrouwde hem het peterschap toe van Ella, intussen 14. “De enorme achterban en vriendenkring van Karla en Stijn bewijzen nu al dat hun kinderen er nooit alleen voor staan. Als goede papa zal Stijn de draad weer oppakken en altijd kunnen terugvallen op massale steun.”

De familie verwacht dan ook een massale opkomst op de uitvaartplechtigheid komende zaterdag om 10.30 uur in Iepers cultuurcentrum Het Perron. “Er zijn tot 750 zitplaatsen beschikbaar gemaakt in de grote zaal én de rode theaterzaal, en dan zijn er nog de talloze staanplaatsen”, aldus Bjorn. “Werkelijk iedereen wil iets doen. Zoals haar scoutsvrienden, die bij het buitengaan een glas rosé aanbieden. Dat was haar lievelingsdrankje.”

Roze rouwbrief

Op sociale media wordt de roze rouwbrief massaal gedeeld met de oproep ‘draag een touch of pink’. “En liefst het juiste roze, vroeg haar zoontje Otis”, zegt Joke. “Op haar huwelijk moesten we ook een touch of pink dragen. Karla liet zich ooit ontvallen dat haar begrafenis ook roze moest kleuren.”

Momenteel kleuren de lokale sociale media roze. Tal van mensen nemen roze omslagfoto’s aan of een roze profielfoto met de hashtag ‘RustinRoze Karla’. Sinds een viertal maanden was Karla aan de slag als onthaalmedewerker bij het Yper Museum en het In Flanders Fields Museum. Op de jaarlijkse toerismeavond hielden haar collega’s en tal van mensen uit de sector maandagavond een minuut stilte. “Ze maakte vanaf haar eerste werkdag écht deel uit van het onthaalteam”, klinkt het bij ‘haar’ dienst. “Karla stond altijd klaar om anderen te helpen. We zullen haar warmte en glimlach ontzettend hard missen.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier