GEMS pleit voor sluitingen, mondmaskers vanaf 9 jaar en telewerk, minister Vandenbroucke wil vaccinatie verplicht maken

Minister Frank Vandenbroucke ziet het liefst iedereen gevaccineerd. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Bram Ryckaert

De expertengroep GEMS, die de overheid adviseert, pleit voor een nieuwe reeks coronamaatregelen. Dat meldt Le Soir. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke pleit nu ook voor een vaccinatieverplichting voor de hele bevolking.

Het document dat Le Soir kon inkijken, dateert van zondagavond en bevat verschillende voorstellen, zoals een nieuwe sluiting van het nachtleven en alle meest risicovolle activiteiten waar het mondmasker en de veiligheidsafstand niet kunnen gerespecteerd worden.

De Gems heeft het ook over contactsporten met hoog risico of studentenactiviteiten. Voor die indooractiviteiten, open voor het publiek, stellen de experts een “opschorting” voor van 3 à 4 weken. Daarna zou de coronapas enkel nog geldig zijn voor gevaccineerden of mensen die nog niet lang van het virus zijn genezen, en zou ook getest moeten worden bij het binnengaan.

Telewerk verplicht

Verder stelt de GEMS voor om telewerk te verplichten tot de kerstvakantie. Ook pleiten de experts voor mondmaskers vanaf 9 jaar (vierde leerjaar) op school en op alle plaatsen waar het mondmasker verplicht is.

De terugkeer van de “bubbels” is niet aan de orde, maar de experts zouden wel willen dat meer nadruk wordt gelegd op het verminderen van contacten, met name door de Belgen ertoe aan te zetten minder dan vijf nauwe contacten per dag te hebben.

Vaccinatieplicht

Na de opgelegde inenting van het zorgpersoneel – dat is beslist, maar nog niet uitgevoerd – pleit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nu voor een vaccinatieverplichting voor de hele bevolking tegen het coronavirus. “Voor mij mag dat debat beginnen, ik ben voorstander”, zei hij daarover in VTM Nieuws.

Vrijdag komt het Overlegcomité bijeen om over eventuele nieuwe maatregelen te beslissen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.