“Ik kijk uit naar mijn pensioen”: Jonavan sluit eind dit jaar de deuren in Roeselare

Jan en Katrien zetten alles te koop. © Stefaan Beel
Peter Soete

Kledingzaak Jonavan sluit eind dit jaar de deuren. Eigenaars en zaakvoerders Jan Vandenbussche en echtgenote Katrien Staelens zoeken een overnemer en zullen de winkel in de Westlaan verkopen. Wij gingen nog één keer een feestpak passen bij Jan en Katrien.

Kledingzaak Jonavan stond oorspronkelijk voor ‘Jong naar Vanhaverbeke’ maar is de laatste 40 jaar veranderd in ‘Jong naar Vandenbussche’. “Ik ben al 44 jaar aan de slag in Jonavan”, bedenkt eigenaar en zaakvoerder Jan Vandenbussche. “In 1981 is Jonavan gestart in de Koning Albert I-laan en in 1985 is de zaak naar de Westlaan verhuisd, in het pand waar we nu nog altijd zitten. Jonavan verkoopt vrijetijdskledij maar ook geklede pakken en we doen ook maatwerk. Maar we zijn meest bekend voor de verhuur van feestkledij.”

Commercebloed

“Mijn grootvader Odiel Valcke was kleermaker maar ik ben dat niet. Ik ben eigenlijk LO-leerkracht maar ik heb maar een half jaar les gegeven. Ik heb commercebloed in mij en na mijn legerdienst ben ik gestart in Jonavan.”

“In mijn beginperiode zat de verhuur van feestkledij absoluut in de lift. Voor bijna alle huwelijken en de meeste uitvaarten was het toen de gewoonte om een twee- of driedelig pak aan te hebben en in veel gevallen zelfs een ‘smoking’. Ook veel studenten kwamen voor de studentenbals hun smoking bij ons huren. Op zeker ogenblik had je in Roeselare zelfs vier kledingzaken die eveneens kostuumverhuur deden. Naast Jonavan waren er nog het Spinnewiel in het begin van de Zuidstraat en ook Jackson en Noseda. In West-Vlaanderen waren er toen vijftien kledingzaken die feestkledij verhuurden. Nu zijn er in de provincie nog vijf dergelijke handelszaken en zijn wij de enige in Roeselare.”

“Wij hebben ons altijd toegelegd op moderne en modieuze feestkledij, op kledij met een jonge snit. Nu zijn dat bijvoorbeeld mooi gecentreerde pakken met smalle broekspijpen. Als je wil blijven bestaan dan moet je mee evolueren, mee vernieuwen. En moet je natuurlijk een zeer groot aanbod hebben. Wij hebben in Jonavan bijvoorbeeld 45 verschillende maten. Wij kunnen zowel een klant van meer dan twee meter kleden als een bijzonder zwaarlijvig persoon. En de pakken kunnen ook altijd een beetje aangepast worden, de broek kan altijd gekort of verlengd worden naargelang de persoon. Maar het beste is natuurlijk dat er niet te veel moet veranderen aan een kledingstuk. Dat aanpassen gebeurt door Katrien.”

“Wij hebben nog steeds meer dan onze handen vol, we hebben goed ons werk. We beperken nu zelfs de verhuur tot maximum 30 verhuringen per weekend. Meer verhuren doen we niet, we blokkeren dat dan. De rouwverhuur is veel verminderd in vergelijking met vroeger maar de huwelijken doen het nog behoorlijk. Ik heb het al gezegd: je moet mee evolueren met de wensen van de klanten.”

Geen concurrentie

“We kijken inderdaad uit naar een overnemer van de zaak en het pand staat te koop. Er is al interesse van enkele mensen want je kunt goed je boterham verdienen … als je wilt werken. Dit is een job die weekendwerk vereist en veel werken na vijf uur in de namiddag. Klanten zullen er altijd zijn want er is gewoonweg geen concurrentie in deze sector.”

“Ik verlang naar mijn pensioen, ik geef dat eerlijk toe. Bijna alle mensen uit onze vriendengroep zijn al met pensioen. Katrien en ik zijn bijna de enigen die nog rondspringen voor onze commerce. Na 44 jaar is het genoeg geweest. Ik doe mijn job nog altijd zeer graag maar ik zal het rustig genieten van mijn tuin in Dranouter en van onze reizen nog liever doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier