Geen nieuwe Michelinsterren voor West-Vlaanderen, Boury heeft nu ook Sommelier van het jaar in huis

Tim Boury werd voor het derde jaar op rij met drie Michelinsterren beloond, zijn hoofdsommelier Mathieu Vanneste (rechts) mag zich Sommelier van het jaar noemen. © Belga
Philippe Verhaest

De jaarlijkse uitreiking van de nieuwe Michelinsterren had weinig verrassingen in huis. West-Vlaanderen kreeg geen nieuwe sterren toebedeeld, maar Mathieu Vanneste van het restaurant Boury gaat met de Sommelier Award 2024 aan de haal. Boury zelf mag voor het derde jaar op rij drie sterren aan de gevel hangen.

Zoals de traditie het voorschrijft, werden eerst de Bib Gourmands uitgereikt, de erkenning voor restaurants met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Dit jaar werden er vijftien restaurants in die lijst opgenomen, waaronder ook twee uit West-Vlaanderen. Onslow en Quatre Mains uit Brugge worden vanaf nu door de culinaire bijbel aangeprezen.

Na de bekendmaking van de Young Chef Award – voor Julien Malaisse van Pré de chez vous in Bouge in de provincie Namen – en de groene ster, voor NEON in Lier, was het tijd om negen restaurants in België en Luxemburg met een eerste ster te belonen.

West-Vlaamse ster in Oost-Vlaanderen

Daarbij geen volbloed West-Vlaamse culinaire pareltjes, al is er eentje net over de provinciegrens te vinden waar wél een stevig mondje West-Vlaams gesproken wordt. En waar een eerste ster op de schouw mag geplaatst worden.

In Lovendegem staat Davy Devlieghere aan het roer van restaurant Julien, een zaak die hij sinds 2018 met zijn partner Marie-Julie Haeck met hart en ziel runt.

Restaurant Julien mag dan wel in Oost-Vlaanderen liggen, het heeft een grote West-Vlaamse achtergrond

Davy zelf is van de Aalterse deelgemeente Lotenhulle afkomstig en volgde zijn opleiding aan de hotelschool Spermalie in Brugge, Marie-Julie heeft haar roots dan weer in Tielt.

Davy Devlieghere en Marie-Julie Haeck van restaurant Julien in Lovendegem. Marie-Julie is van Tielt afkomstig.
Davy Devlieghere en Marie-Julie Haeck van restaurant Julien in Lovendegem. Marie-Julie is van Tielt afkomstig. © BELGA

Sommelier van het jaar

Tussen de vele steruitreikingen door maakt Michelin ook elk jaar de Sommelier van het jaar bekend. Die eer was weggelegd voor Mathieu Vanneste (39), hoofdsommelier bij Boury in Roeselare.

De van Moeskroen afkomstige Bellegemnaar is apetrots. “Dit is een bijzonder belangrijke erkenning”, zegt hij. “Mijn job is mijn grote passie. Deze titel beschouw ik als een bekroning voor het vele werk dat we met ons team in het restaurant – en daarbuiten – verzetten.”

Mathieu Vanneste van Boury is de nieuwe Sommelier van het jaar.
Mathieu Vanneste van Boury is de nieuwe Sommelier van het jaar. © BELGA

Twee sterren voor Hof van Cleve

Tijd voor de twee sterren, dan. Het was Peter Goossens, terecht omschreven als hét icoon van de Belgische gastronomie, die de twee laureaten mocht bekend maken. Sir Kwinten in Lennik mag een tweede felbegeerde ster aan de gevel hangen, maar ook Goossens’ levenswerk bevindt zich opnieuw in de sterrenwereld.

Hof van Cleve stijgt in minder dan twee maanden tijd van nul naar twee sterren, met een uitgebreid West-Vlaams team aan boord

Hof van Cleve heeft sinds 1 januari met Floris Van Der Veken een nieuwe enthousiaste chef-kok als kapitein en mag amper twee maanden later al twee Michelinsterren in ontvangst nemen. Zonder meer een record. Het was dan ook een zichtbaar geëmotioneerde Goossens die zijn opvolger met een gemeende knuffel feliciteerde. “Hier staat een vakman naast mij”, klonk het trots.

Van Der Veken zelf haalde de loftrompet boven om zijn team te bewierroken. “Zonder ulder stond ik hier niet. Merci!” En dat team heeft een forse West-Vlaamse achtergrond. Niet minder dan vier culinaire toptalenten zijn in de culinaire tempel in Kruisem aan de slag.

Verrassing voor Peter Goossens

Peter Goossens zelf werd op het podium op een verrassing van jewelste getrakteerd. Alle aanwezige chef-koks die ooit bij hem in de keuken hadden gestaan – en dus de stiel geleerd – overhandigden hem een Michelinbordje met een of meerdere sterren.

Peter Goossens en zijn echtgenote Lieve, omringd door tal van chef-koks die hij mee de knepen van het vak leerde.
Peter Goossens en zijn echtgenote Lieve, omringd door tal van chef-koks die hij mee de knepen van het vak leerde. © BELGA

Op de achterzijde plaatsten ze allemaal, waaronder ook Tim Boury en Angelo Rosseel van La Durée (**) uit Izegem, een persoonlijke boodschap.

“Ik ben van mijn melk”, glimlachte Goossens. “Zo’n bordje, dat is voor een chef-kok als een kindje.”

Boury blijft absolute topper

Geen nieuwe driesterrenzaak voor ons land, wel een bevestiging voor Viki Geunes van Zilte in Antwerpen en ‘onze’ Tim Boury van het gelijknamige restaurant in Roeselare. Wereldwijd zijn er slechts 144 drie sterrenzaken, waarvan er zich dus twee in België bevinden.

“Deze erkenning blijft uniek”, zegt Boury. “Dit is prachtig voor wat we met ons team bereikt hebben, met mijn vrouw Inge en broer Ben Boury. We zetten ons elke dag in voor perfecte gastvrijheid, voor het perfecte bord, de perfecte wijn… Doorheen het jaar knallen we, nu kunnen we even reflecteren.”

Ben Boury, Tim Boury, Viki Geunes van Zilte, Viviane Plaquet van Zilte en Inge Waeles.
Ben Boury, Tim Boury, Viki Geunes van Zilte, Viviane Plaquet van Zilte en Inge Waeles. © BELGA