Veertig jaar geleden besloot Jean-Marie Windels (63) de frituur van zijn schoonouders over te nemen. De passie voor frieten groeide uit tot een familiale onderneming, waarin veertien mensen aan de slag zijn. Het succesrecept bleef nagenoeg ongewijzigd: “Mensen komen naar een frituur om te genieten van een eenvoudige en vooral lekkere bak frieten!”
Weinig Lauwenaars die ’t Lauws Gebak niet kennen. De clan Windels schept er al sinds jaar en dag overheerlijke frieten op en ondertussen werkt het gros van de familie keihard mee. Vader Jean-Marie (63), zoon Ben (30), dochter Annelies (36) en hun respectievelijke partners zijn er steevast achter de toog te zien.
Bakken met cokes
“Ik nam de zaak veertig jaar geleden over van mijn schoonouders, maar ’t Lauws Gebak bestaat al veel langer dan dat”, lacht Jean-Marie. “Mijn schoonouders zijn met hun frituur gestart in het jaar 1948. Dat was toen nog frieten bakken door middel van cokes, compleet anders dan de huidige manier. Ze hebben hun zaak laten groeien tot ze op een bepaald moment meerdere mobiele frituren hadden. Zo trokken ze naar verschillende evenementen of kermissen. Daarnaast hadden ze ook een feestzaal hier in Lauwe, en hadden ze hun vaste frituur, toen nog op Lauweplaats. In 1984 nam ik de teugels van de frituur over en zeventien jaar geleden verhuisden we dan uiteindelijk naar de Leiestraat, waar we nu nog altijd zitten.”
Jean-Marie zag, samen met zijn familie, hoe de wereld evolueerde. Ook de frituren bleven niet buiten schot, al zijn zij toch altijd blijven vasthouden aan het basisconcept van het Belgische goud.
“Heel wat van onze collega’s zijn in de loop der jaren enorm gaan diversifiëren. Ja, je hebt er nog altijd frieten, maar je kunt er ook kiezen tussen een ruim aanbod aan verschillende schotels. In sommige gevallen kun je zelfs al spreken van een klein restaurant, waar ze ook nog eens frieten bakken. Natuurlijk heb ik daarvoor enkel maar respect, want het zijn keer op keer mensen die het aandurven te vernieuwen.”
Frikandel en bicky
“Wij kozen echter voor de klassieke vorm van de frituurbeleving. Bij ons heb je frieten en heb je de snacks, maar van een gedresseerde schotel is hier geen spoor te bekennen. Wat we wel hebben, is een breed aanbod aan huisgemaakte burgers. Daarin kun je toch een flink stukje creativiteit kwijt, zonder te veel van het concept van een frituur af te wijken. Toch blijven de oerklassiekers het hier nog altijd het beste van al doen. Niets kan tippen aan de populariteit van de frikandel en de bicky.”
“Wat ben je met een hippe schotel, als de frieten niet lekker zijn?”
Het geheim van een succesvolle frituur is en blijft dan ook nog het bakken van de juiste frieten. Ook daarin heeft de familie Windels ondertussen al een enorme ervaring weten op te bouwen.
“De perfecte friet? Dat is de juiste aardappel die wordt gebakken in rundervet! Je moet er altijd naar streven om aan de klanten de kwaliteit te leveren waarnaar ze op zoek zijn. Wat ben je met een hippe schotel, als de frieten niet lekker zijn? Zowel ikzelf als mijn zoon geven ondertussen ook les aan iedereen die de stiel wil leren. In de gebouwen van Syntra geven we de theorie, hier kunnen ze die theorie dan omzetten in de praktijk.”
Plooien gladstrijken
Werken in een stressvolle omgeving, zoals de horeca vaak wordt gezien, met je eigen familie? Wat met de spanningen die je op iedere werkvloer wel eens hebt?
“Wel, misschien is het feit dat we familie zijn misschien wel de beste oplossing”, lachen Ben en Annelies. “Als je met een van je collega’s overhoop ligt, dan kan dat soms eens uitdraaien op een ruzie die lang kan aanslepen. Wij kennen elkaar op een andere manier en kunnen de plooien dan misschien net iets vlotter gladstrijken. Tuurlijk zijn er soms strubbelingen, maar dan worden die weggewerkt tijdens een familiediner. Lang blijven ze nooit duren, alleszins. We doen allemaal hetzelfde van werk, dus weten we allemaal dat het niet altijd even vlot of eenvoudig kan zijn.”
Op de vraag waar ze zichzelf zien over pakweg tien jaar, grinniken dochter en zoon. “Om te beginnen zal het al zijn van ‘voader in pensioen’. Daarnaast gaan we hier keihard verder blijven werken. Aan het beginnen van nieuwe of andere zaken willen we eigenlijk niet meteen denken. Een nieuwe frituur openen is eigenlijk de eenvoudigste stap in het volledige proces. Er het juiste personeel voor vinden is een compleet andere uitdaging. En trouwens: we houden zelf altijd graag de kwaliteit van onze frieten in de gaten. Dat kan enkel maar als je zelf in je zaak aanwezig bent.”
‘t Lauws Gebak, Leiestraat 5 in Lauwe.
Het frietkot
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier