Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Alveringem

Omdat de komende maanden feesten en andere evenementen nog op een laag pitje zullen draaien, zit traiteur Didier Willems wellicht nog een hele poos zonder veel opdrachten. In de weide naast zijn Beyaertshoeve in Alveringem heeft hij nu een zomerbar opgesteld. "Ik probeer graag creatieve dingen uit en dit is een leuke manier om nog iets van de zomer te maken", zegt Didier.

In het voorjaar kreeg het bibliotheeksysteem van de meeste bibliotheken een upgrade. Voor nieuwe leden van de bibs in de regio betekent dat ook dat ze een nieuwe lidkaart krijgen. Illustrator Xavier Truant maakte een ontwerp daarvoor.

In de rechtbank van Veurne zijn 12 beklaagden gestraft die de afgelopen maanden de regels rond corona niet naleefden. Slechts de helft kwam zich verantwoorden. Een 19-jarige die een privéfeestje organiseerde met 7 personen kreeg de zwaarste straf. Omdat hij zich kwam verantwoorden, kreeg hij een werkstraf van 50 uren in plaats van drie maanden cel.

Het gemeentebestuur zegt overspoeld te worden door kritiek, elk keer als er bomen moeten worden gekapt, om welke reden dan ook. Dat was zo met de bomen in de Oerenstraat, Sint-Rijkersstraat en vorige week nog in de Groenedreef. Burgemeester Gerard Liefooghe is de foute perceptie beu. "Alveringem is milieubewust. Maar we moeten dat beter duidelijk maken."

Op 15 juni is Marcel Messiaen, de directeur van openluchtmuseum Bachten de Kupe, 99 jaar geworden. Hij is dus op weg naar de 100! Een mooie gelegenheid om te horen hoe Marcel de toekomst van zijn museum ziet, ook als hij er niet meer is. "Het staat geschreven en ondertekend dat Bertrand en Odette mij opvolgen, mocht ik plots wegvallen."

In de Groenedreef worden 112 hoogstammige populieren gekapt en vervangen door 26 winterlindes. Vijf jongeren die daarvan lucht kregen, kwamen vandaag ter plekke om aandacht te vragen voor wat zij een "onbegrijpelijke beslissing van het gemeentebestuur" noemen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakte de verdeling van de bijkomende middelen voor Vervoer op Maat bekend. Met zo'n 12 procent van de middelen krijgt Vervoersregio Westhoek het grootste deel de koek. Het geld gaat onder meer naar de uitwerking van de Belbus 2.0.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De leden van de kerkraden hebben opdracht gekregen van priester Jan om de zeven kerken van groot-Alveringem 'coronaproof' te maken. Priester Jan hervat de eucharistie op zaterdag 20 juni om 18 uur in de kerk van Leisele. "Komende zaterdag is gewoon te vroeg", stelt hij.