Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Alveringem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Een landbouwer uit de straat Klarewal in Alveringem stond dinsdag voor de strafrechter voor belaging van zijn buren, ook landbouwers. Opvallend is dat hij eerder nog werd veroordeeld voor belaging van zijn andere buurman, evenzeer een landbouwer.

Zondag werken de dames elite net als de mannen hun Gent-Wevelgem af. De vrouwen gaan voor deze 9e uitgave eveneens van start in Ieper, zij het dan 3 uur en 45 minuten later dan de mannen. Dat zorgt ervoor dat de dames zowat anderhalf uur later na de finish van de mannen ook richting de Vanackerestraat in Wevelgem trekken. Zij hebben dan 141 kilometer afgewerkt, doorspekt met enkele hellingen en drie 'Plugstreets'.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Een 75-jarige man uit Alveringem is tot 3 jaar cel veroordeeld voor de aanranding en verkrachting van een 49 jaar jongere vrouw. De man krijgt evenwel de gunst van het probatie-uitstel voor die celstraf en moet dus niet naar de gevangenis. Robert D. leerde het slachtoffer kennen in het AZ West in Veurne, waar hij haar een eerste keer zou betast hebben. De vrouw lag er op dezelfde kamer als de echtgenote van de beklaagde.

Een 34-jarige Franse trucker heeft zich in de politierechtbank van Veurne moeten verantwoorden voor zijn roekeloos rijgedrag vorig jaar op de N8 in Veurne. Hij haalde toen meerdere voertuigen rechts in over het fietspad en de busstrook. De man werd ontslagen door zijn werkgever.

Te weinig variatie in het fruit voor de kinderen, nare aanvaringen met uitbaatster Clarysse en financiële strubbelingen. Dat zijn de klachten, die enkele voormalige medewerkers spuiden over Stephanie Clarysse op Facebook en in de media. Tot afschuw van de 35-jarige moeder van vijf uit Vleteren. "Ik startte mijn eerste kinderdagverblijf in 2008 in mijn woning in Vleteren. Daarna volgden vestigingen in Poperinge, Veurne en Koekelare. Ik vang in totaal 135 kindjes op met de hulp van 10 zelfstandige medewerkers."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Het zag er even zeer slecht uit voor de 29-jarige Jelle Vermote uit Leisele na zijn zwaar auto-ongeval vrijdagmiddag in Alveringem. De man leek erg kritiek te zijn en hij werd in kunstmatige coma gebracht. Maar hij sloeg er zich dit weekend wonderwel doorheen. "Vrijdagnacht was loodzwaar, maar het verlossende telefoontje was een grote ontlading", zegt vriendin Tathiana Beck.

Drie brandweermannen van brandweerzone Westhoek post Lo-Reninge zijn vrijdagavond gewond geraakt bij een interventie voor stormschade. Ze kregen een stuk boom op zich terwijl ze een eerder omgevallen boom aan het verzagen waren.