Mamadepot houdt opendeur op 25 mei

Shaun Vanbelle en Demi Palinckx komen graag snuisteren in het mamadepot. “Inge (rechts) en haar team verdienen echt een pluim”, zegt het koppel. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Het mamadepot in de Sint-Rijkersstraat 22 in Alveringem begint een vaste waarde te worden. De winkel met ontmoetingsplaats viert haar tweede verjaardag met een opendeurdag op zaterdag 25 mei.

Twee jaar geleden richtte Inge Rijckoort onder de koepel van Ferm in een gemeentelijk pand rechtover het gemeentehuis een mamadepot op. Aan zeer lage prijzen zijn daar tweedehandse maar mooie spullen voor kinderen tot 12 jaar verkrijgbaar.

Het mamadepot wordt uitgebaat door een groep gedreven vrijwilligers. Een van hen is Sonja Benoit uit Leisele. “Ik kom heel graag. Net omdat we zo’n hechte groep zijn. We doen er veel voor! Zo’n drie keer per maand zijn we open, maar vooral achter de schermen is er veel werk. Om alle stukken te triëren bijvoorbeeld. Krijgen we een mooi stuk, maar zien we toch een plekje, dan wast iemand het thuis wel even. Of we bedenken nieuwe activiteiten. Vrij nieuw is dat wie ons een geboortekaartje bezorgt, een waardebon krijgt.”

Kleinste mamadepot

“Wij zijn het kleinste mamadepot, maar proberen er alles uit te halen”, zegt Inge. “We konden uitbreiden met de bovenruimte van het pand, een groot geluk. We krijgen veel spullen binnen. Uitbreiding is nu niet meer mogelijk, maar we zijn creatief en proberen het maximale uit de ruimtes te halen. Beneden is ons keukentje en verkopen we kledij, boven staat het speelgoed. Met grote stukken als bedjes, buggy’s, maxi-cosi’s of een park zijn we moeten stoppen door plaatsgebrek. We vonden een leuk alternatief! Heb je een bedje en wil je het wegschenken, dan kan je dat op ons bord vermelden.”

Het mamadepot heeft nog goed nieuws! Het ontvangt een mooie subsidie van het Streekfonds West-Vlaanderen. “We kunnen het geld goed gebruiken”, zegt Inge dankbaar. “Je moet weten dat wij met niets begonnen zijn. We zouden meer workshops willen doen en tijdens onze opendeur willen we de mensen echt verwennen.”

Overzichtelijk

Shaun Vanbelle en Demi Palinckx – rond deze tijd worden ze voor het eerst ouders – gingen al vier keer langs in het mamadepot. “Wij wonen in Keiem, maar mijn vriend is van Alveringem”, vertelt Demi. “We hebben vijf maxi-cosi’s en dat is te veel van het goede. Wat we niet nodig hebben, zouden we op Facebook kunnen verkopen, maar we steunen liever dit initiatief. We kochten hier zelf al heel wat kleertjes voor ons kleintje. De spullen zijn proper, mooi, soms zelfs nieuw en overzichtelijk. We komen graag terug.”

Opendeur op zaterdag 25 mei, van 14 tot 17 uur. Met gratis spelletjes, grime en glittertattoos. Pannenkoeken, gebak en drankjes. Voorleeshoekje en gratis drankje voor alle kindjes. De winkel is open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier