Johan (70) bevrijdt Jezus uit haag: “Ik kon het niet meer aanzien”

Johan is al 8 jaar op pensioen, maar hij blijft groene vingers hebben. © TP
Redactie KW

Gemeentearbeider Johan Herreman (70) is al 8 jaar met pensioen, maar z’n vingers zijn nog even groen nu hij openbare wildgroei bestrijdt als vrijwilliger. “Voor mijn job stelde de gemeente nooit een opvolger aan.”

“Johan is dé man!” Een passant houdt maandag even halt aan de kerk van het Alveringemse dorpje Oeren en prijst Johan Herreman de hemel in, omdat hij Jezus bevrijdt uit een haag. “Dat kruisbeeld was bijna volledig overwoekerd, omdat er bijna tien jaar niet meer gesnoeid is. Ik kan het weten, want de laatste scheerbeurt gebeurde door mezelf.”

Zegen van burgemeester

Johan werkte toen nog als groenarbeider voor de gemeente. “Acht jaar geleden ging ik na een carrière van veertig jaar met pensioen, maar voor mijn job stelde de gemeente nooit een opvolger aan. Ze waren ooit met zes in de groendienst, nu zijn er nog drie voor dezelfde oppervlakte. Dan wordt Alveringem natuurlijk te groot. En dan moeten ze ook nog bijspringen in de technische dienst. De wildgroei aan dit Jezusbeeld kon ik niet langer aanzien en ik ben niet te enige, dus sprak ik erover met de burgemeester en hij gaf zijn zegen. De groendienst heeft geen tijd.”

Schouderbreuk

De gepensioneerde groenarbeider begon vorige week te werken onder de voeten van Christus. “Toen heb ik een verwilderde struik en woekerende bodembedekker aangepakt. Vandaag was de haag aan de beurt. Daarvoor gebruik ik een nieuwe machine op batterijen. Nadat ik enkele jaren geleden mijn schouder brak, moest ik overschakelen op lichter materiaal.” Jezus verrees maandag geleidelijk uit zijn haag. “Voor de toppen loop ik even naar de buurman om een ladder te vragen.” Kurt Marchand (56) woont al 31 jaar naast de kerk. “Ik leen mijn ladder met plezier. Gelukkig zijn er mensen zoals Johan die dit vrijwillig doen. Het was nodig.”

Wat na Johan?

“Voor daar bachten heb ik nog een langere ladder nodig en een beitel op een lange stok om de klimop van de kerkmuur te schrapen, maar dat doe ik later wel”, aldus Johan. “Ik vraag de gemeente om het kruis te herschilderen en het rottend dak erboven te herstellen. De gemeente mag blij zijn dat een gepensioneerde oudgediende dit nog gratis wil doen. Wat na mij? Daar zal Onze Lieve Heer over beslissen, hij is nu tenminste weer mooi zichtbaar. Ik hoop dat de gemeente het nooit meer zo ver laat komen.”

Oefening in efficiëntie

“Het is goed wat Johan doet”, looft burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen). “Onze technische en groendienst hebben we nooit aangevallen, we voerden wel een oefening in efficiëntie door. Grote maai- en onderhoudswerken die de gemeente vroeger zelf deed, besteden we nu uit, wat beter is qua resultaat en budget. Vergeet niet dat onze uitgestrekte landelijke gemeente zo’n 320 kilometer aan bermen heeft.”

Peters en meters

Door een tekort aan groenarbeiders startte het gemeentebestuur een half jaar geleden een zoektocht naar peters en meters van bloembakken. “We vonden intussen zes peters en meters, die ongeveer de hele gemeente dekken. Zij zorgen voor het onderhoud, zeker in de verlofperiodes van onze arbeiders. Door hitte en droogte gaan dan veel bloemen kapot. Dit initiatief zorgt voor betrokkenheid onder burgers, wat beter is dan foeteren op Facebook. Een buitengewone maatregel, ‘Buiten-gewoon’ is dan ook de slogan van Alveringem.”

Ook Johan werd peter. “Van zeven bloembakken. Daarnaast onderhoud ik nog het monument van priester Seraphin Dequidt, dat ooit gebouwd werd met brikken die ik schonk aan de gemeente na de afbraak van een stal. Ik plantte onlangs bloemen, maai het gazon rond het monument en scheer de haag. Ik blijf een groenarbeider in hart en nieren, zolang mijn gezondheid het toelaat.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier