Clep Fedasil in Hoogstade nodigt de buren uit

De kinderen van Clep hebben de voorbije week volop geknutseld om het grote gebouw tegen 31 mei mooi aan te kleden. “Welkom aan alle lieve buren!”, zeggen ze. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Op vrijdag 31 mei is het nationale burendag en de bewoners van Clep Fedasil in Hoogstade doen mee. “Omdat we nog geen opendeurdag hebben kunnen houden, heeft de buurt nog niet de kans gehad om ons te leren kennen”, zegt medewerker Amina Gigovic die met haar gezin in Hoogstade woont. Tussen 17 en 19 uur zijn alle inwoners van de gemeente welkom.

Het imposante gebouw langs de N8 in Hoogstade is een voormalig bejaardentehuis dat eigendom is van de gemeente Alveringem. Fedasil heeft in september vorig jaar het pand overgenomen en er een opvangcentrum voor hervestigde vluchtelingen van gemaakt. Het zijn kwetsbare gezinnen die reeds een erkenning hebben en in Clep verschillende modules volgen om de integratie in België te bevorderen. Vaak wonen er tot wel honderd mensen en krioelt het er bij manier van spreken van de kindergezichtjes.

Verbonden buurt

“31 mei is nationale burendag en daar willen wij graag aan meedoen”, zegt medewerker onthaal Amina Gigovic (28) uit Hoogstade. “Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat bijdraagt aan een gezelliger en meer verbonden buurt. Met nieuwjaar hebben we een receptie gegeven voor onze vele partners: de omliggende ziekenhuizen, de Alveringemse scholen, het gemeentebestuur en de plaatselijke handelaars. Elke zondag brengen twee Alveringemse bakkers wat ze niet hebben kunnen verkopen naar Clep en de apotheker brengt onze bestellingen aan huis. Wij waarderen dat enorm!”

“Al die mensen zijn opnieuw uitgenodigd, maar dus ook de ruime buurt. Ik denk aan de kindjes die met onze kindjes op school zitten en hun ouders, aan mensen die vroeger in het rusthuis op bezoek kwamen bij hun ouders of grootouders, aan mensen die hier vroeger misschien vele jaren gewerkt hebben, … “

Proevertjes

“Er zullen geen rondleidingen zijn. Wel willen we de buurt samenbrengen met onze mensen die voor drankjes en proevertjes zullen zorgen. Belgische proevertjes van lokale sponsors naast zelfgemaakte proevertjes van onze mensen uit hun cultuur. In hun landen van herkomst wordt bezoek – nog meer dan hier – omarmd en gevierd. Onze mensen zullen hun hart en ziel in de voorbereiding steken. Op vrijdag 31 mei zullen de voor- én achterdeur letterlijk open staan”, glimlacht Amina.

“Mijn collega Kelly en ik plannen grime voor de kinderen en hennaversiering van de handen, een traditionele versiering uit de Arabische cultuur die drie tot zeven dagen mooi blijft en afwasbaar is. Iedereen is van harte welkom.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier