Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Zeebrugge

De Brugse raadkamer heeft een 23-jarige Duitser naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van mensensmokkel via de haven van Zeebrugge. Ook een Afghaan en een Iraniër, die in Oostende tegen de lamp liepen, zullen zich binnenkort voor mensensmokkel moeten verantwoorden. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

De politie trof donderdagmorgen 23 mensen in een gesloten koelwagen aan in de transportzone van de haven van Zeebrugge. Het ging om twintig mannen en drie vrouwen. De temperatuur in de koelwagen bedroeg amper twee graden, maar niemand is in levensgevaar.

Als een ervaren vis in het water presenteerde Rik Goetinck voor het eerst als ceo de jaarcijfers van de haven van Zeebrugge. In 2019 groeide de goederentrafiek met maar liefst 14,2 procent tot 45,8 miljoen ton. "Het grootste plezier is dat alle belangrijke sectoren delen in de bijna 25 procent groei over de laatste twee jaar. Zowel de roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas (LNG), nieuwe wagens en containers deden het bijzonder sterk. En in 2020 gaan we verder op hetzelfde elan."

Sinds woensdag heeft Flanders Ship Repair Group in Zeebrugge het grootste drijvend droogdok van het land. Een Atlantische storm in Noorwegen belette het sleepkonvooi niet van het gevaarte van 135 m lang en 32 m breed netjes af te leveren. "Voortaan kunnen we schepen met een gewicht tot 7.500 ton droogzetten. Dit is goed voor 20 tot 30 extra jobs", zegt CEO Johnny Hofman.

Het gemeentelijke basisschooltje in Damme centrum, De Ooievaar, is gered. De ene extra kleuter die nodig was om ook volgend jaar nog onderwijs te mogen inrichten, werd gevonden. In kleuterschool De Lisblomme in Zwankendamme is er nog altijd geen zicht op twee extra kleuters en de sluiting is nabij...

Ondanks de onzekerheid rond de Brexit heeft de haven van Zeebrugge de afgelopen twee jaar bijna 25 procent meer goederen behandeld. In 2019 droegen alle grote sectoren roro, auto's, containers en LNG bij tot een groei met 14,2 procent tot 45,8 miljoen ton. "En dit is geen one-shot, ook 2020 wordt zeer goed", zegt havenvoorzitter Dirk De fauw.

Het burgerinitiatief Proper Strand Lopers stelt zijn derde jaarverslag voor. Wat in 2016 begon als een Facebookpagina die mensen wilde aansporen om zwerfvuil op te rapen, is ondertussen uitgegroeid tot een vzw die heel wat acties onderneemt. De beweging groeit en bereikt meer en meer mensen. In totaal werd er sinds de oprichting al een half miljoen liter afval geruimd. Maar de initiatiefnemers zien ook vooral heel veel uitdagingen. "In wat aan de kust aanspoelt en achtergelaten wordt, zien we wat verkeerd gaat in onze samenleving."