Woensdag 8 juli, 2020

Nieuws uit Zeebrugge

Sinds eind juni zijn de reddersposten terug open aan de kust, door de corona veel later dan gewoonlijk. Ze verwachten meer strandgangers de komende weken want heel wat Belgen zullen in hun eigen land blijven en kiezen voor de kust als bestemming. Ook in Zeebrugge zullen redders gebruik kunnen maken van jetscooters.

Drie dagen lang dobberden ze op zee. In een kleine opblaasbare kano met z'n drieën. De bedoeling: tot in Groot-Brittannië peddelen. Maar in realiteit dreven ze af en raakten ze gedesoriënteerd. Hun eten en water raakte op. "We dachten letterlijk dat het met ons gedaan was", klinkt het. "Toen we toch plots een schip zagen verschijnen zijn we beginnen zwaaien. Om de aandacht te trekken. Gelukkig zagen ze ons."

In mijn gedachten was Zeebrugge nooit een badplaats. Gaan zonnen in een wereldhaven? Dan kan je even goed in een industriezone gaan kamperen, dacht ik altijd. Toegegeven, mijn kortzichtigheid heeft me eerder al over te makkelijke vooroordelen laten struikelen. Met mijn billenkar een dag door Zeebrugge trappen, hielp me gelukkig van mijn onwetendheid af. Zeebrugge is de kustgemeente die de door corona geplaagde wereld nodig heeft.

Dirk Callant (68) geeft de fakkel van North Sea Express door aan de volgende generatie. Die bulkt van de ambitie. "We zijn al even bezig met het verschuiven van de focus van puur transport naar magazijndiensten en verhuur van rollend materieel. Er komend 500 trailers bij en we richten de voormalige site van British European Transport in als 'brexitproof' parkeerterrein", zegt schoonzoon Steve Scherpereel.

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

De raad van bestuur heeft Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe ceo van de haven van Zeebrugge. Dat meldt de raad van bestuur vandaag op een persconferentie. Tom Hautekiet was voorheen Senior Vice President binnen 'Building Products' bij staaldraadproducent Bekaert. Hautekiet volgt daarmee voormalig ceo Joachim Coens en ceo ad interim Rik Goetinck op.

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Op een 25-tal km buiten de kust van Oostende zijn zondag twee oceaanreuzen gebotst. Autoschip Grand Venus raakte licht beschadigd en wordt vandaag in Vlissingen hersteld. Het vaartuig had in Zeebrugge Tesla's uit Amerika afgezet. Er vielen geen gewonden.