Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Zeebrugge

De afhandeling van schepen in de haven van Zeebrugge loopt vertraging op. Dat komt omdat momenteel zo'n 10 procent van de havenarbeiders in quarantaine zit. Dat bevestigt Marc Adriansens, voorzitter van de Zeebrugse werkgeverscentrale CEWEZ vrijdag. Schepen blijven door de vertraging langer in de haven liggen voor ze behandeld worden.

Op donderdag 23 oktober 2019 werden in een koelwagen in het Britse Essex de lichamen gevonden van 39 Vietnamese vluchtelingen, gestikt door zuurstoftekort. De truck bleek vertrokken vanuit Zeebrugge, waar hij aan de strenge controle ontsnapte. Federaal procureur Ann Lukowiak, gespecialiseerd in mensensmokkel en haar collega Frank Demeester van het West-Vlaamse parket maken exact één jaar later de balans op. "Het verbaast ons eigenlijk dat er niet nog meer doden vallen."

In Zeebrugge hebben de scheepvaartpolitie en de douane dinsdag een container met 11 miljoen namaaksigaretten ontdekt. Dat meldt de FOD Financiën. De sigaretten zaten verstopt achter een lading voetballen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De visprijzen op de Vlaamse Visveiling zijn opnieuw sterk gedaald door de sluiting van de horeca. Dat meldt de directeur van de Vlaamse Visveiling Tom Premereur dinsdag. Momenteel liggen de visprijzen al zowat 20 procent lager dan voordien. Er wordt de komende weken een nog sterkere daling verwacht.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Maandagmiddag 19 oktober omstreeks 13.50 uur is in de Zeebrugse haven een 42-jarige Ichtegemnaar gestorven bij een ongeval met een vrachtwagen.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel investeert in 2020 elf miljoen euro in de ontsluiting van het treinverkeer richting de haven van Zeebrugge. Het is de bedoeling dat ook een deel van het reizigersverkeer richting kust profiteert van de modernisering. Eind november zouden de werken afgerond moeten zijn.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

We hebben de voorbije maanden al heel wat straffe coronastoten zien passeren. Ultraloper Jack Desille uit De Panne overtreft ze echter allemaal, want hij liep en wandelde de voorbije twee weken tien keer van zijn woonplaats naar Knokke-Heist en terug. Hij wil daarbij geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Alle 48 bedienden van P&O Ferries in Zeebrugge behouden hun werk nadat eind dit jaar de passagierslijn Zeebrugge-Hull stopt. De vier mensen die uitsluitend ten dienste van de passagiers staan, worden ingeschakeld voor de groeiende vrachttrafiek en de extra administratie ten gevolge van de Brexit. Bij de bemanning zijn er nauwelijks Belgen.