Roemeense vrachtwagenchauffeur vrijgesproken voor mensensmokkel

© iStock
Redactie KW

Een 45-jarige Roemeen is in beroep vrijgesproken voor zijn betrokkenheid bij mensensmokkel over het kanaal. Vanuit Zeebrugge zou hij geholpen hebben zes mensen naar het Verenigd Koninkrijk te helpen smokkelen, maar dat acht het hof niet bewezen.

P.R. uit Middelkerke was vrachtwagenchauffeur bij een bedrijf dat betrokken was bij minstens 259 smokkels, waarvan er 167 geslaagd zouden zijn. Telkens kregen de chauffeurs van het bedrijf vooraf aanwijzingen welke container ze moesten oppikken om de vluchtelingen dan via Zeebrugge over het kanaal te helpen. Ook P.R. had vooraf die aanwijzingen gekregen, om op 21 maart 2019 een bepaalde container op te pikken. In de container staken zes mensen, twee kinderen van 15 en 16 jaar en vier volwassenen.

Onvoldoende bewijs

In eerste aanleg werd zijn betrokkenheid bewezen en kreeg hij achttien maanden cel met uitstel en een boete van 48.000 euro, grotendeels met uitstel. In beroep bleef hij erbij dat hij van niks wist. Details kon hij zich vijf jaar later echter niet meer herinneren. Ook niet de persoon die hem het order stuurde om die bepaalde container op te halen. Zijn advocaat benadrukte ook dat hij nooit zou hebben geholpen om die mensen aan boord te helpen en vond dat er verder geen enkel bewijs is. Ook het hof oordeelde dat er onvoldoende bewijs was dat hij actief had geholpen aan de smokkel en sprak hem vrij. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier