Kustreddingsdienst IKWV lanceert campagne ‘Graaf je eigen graf niet’ na incident met 12-jarige jongen in Nieuwpoort

© JH
Redactie KW

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) herlanceert een campagne om te waarschuwen voor diepe putten op het strand. Dat doen ze nadat een 12-jarige jongen woensdagavond door de brandweer uit een twee meter diepe put bevrijd moest worden op het strand van Nieuwpoort. “We zijn erg geschrokken dat dit maar blijft gebeuren”, zegt An Beun van IKWV.

Woensdagavond rond 21 uur op het strand van Nieuwpoort. Een 12-jarige Limburgse jongen die op zeeklassen was viel er in een twee meter diepe put, vlakbij de Zeedijk. Die had hij zelf niet gegraven, maar toen hij vlakbij stond stortten de randen plots in. Gelukkig stond de jongen recht en raakte hij slechts tot aan zijn middel bedolven. “Wij snelden ter plaatse en begonnen met acht man te graven’, zegt brandweerkapitein Richard Vandenabeele. “Na twaalf minuten hadden we hem bevrijd. Hij was erg geëmotioneerd maar bleef ongedeerd.”

Dinsdag 18 juli vorig jaar, eveneens op het strand van Nieuwpoort. Een 8-jarig Franstalig jongetje raakte wél volledig bedolven in een zelfgegraven diepe put. Enkel zijn voeten staken nog uit het zand. De jongen verloor het bewustzijn maar kon dankzij het snelle werk van omstaanders én de kustredders bevrijd worden. De jongen was snel buiten levensgevaar. “Mochten we een paar minuten later geweest zijn was dit wellicht anders afgelopen”, sprak hoofdredder Thomas Ver Eecke toen.

Graaf je eigen graf niet

De kustreddingsdienst IKWV reageert geschrokken op het nieuwe voorval. “Toen we het nieuws lazen waren we werkelijk verbouwereerd”, zegt An Beun van IKWV. “Waarom blijven mensen dit doen? Waarom kan dit blijven gebeuren? We brengen het gevaar van diepe putten op het strand meer dan genoeg onder de aandacht en zullen nu ons campagne ‘graaf je eigen graf niet’ opnieuw lanceren naar aanleiding van dit voorval. Dat doen we trouwens elke keer bij de start van de zomer. Maar nu zijn we zelfs nog buiten het seizoen. Een twee meter diepe put graven is echt compleet onverantwoord. Het is levensgevaarlijk. Die jongen heeft heel veel geluk gehad dat het slecht weer was. Daardoor was het zand nat en nat zand is veel stabieler, maar blijft dus gevaarlijk. Mocht dit met droog warm zand gebeuren zou hij weleens volledig bedolven geraakt kunnen zijn.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier