Compensatiefonds schenkt 25.000 euro aan spoedhelikopterdienst

Michael Voet (ACV-Transcom), Marc Adriansens (Cewez), dr. Nicolas Müller (MUG-heli), piloot Danny Plaisier, Carla Debart (Cewez) en Dennis Paelinck (ABVV-BTB). (foto Roel Jacobus)
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Met een cheque van maar liefst 25.000 euro helpt het Compensatiefonds van de havenarbeiders om de MUG-heli operationeel te houden. Geen overbodige luxe, want één op twintig interventies gebeurt in de haven van Zeebrugge op grote afstand voor ziekenwagens.

Het Compensatiefonds van de kusthavens Zeebrugge-Brugge, Oostende en Nieuwpoort steunt met 25.000 euro de MUG-heli. “Om onze helikopter voor spoedinterventies in de lucht te houden, is jaarlijks 850.000 euro nodig”, zegt arts Nicolas Müller, voorzitter van de vzw Instituut Medische Dringende Hulpverlening. “Dit is de enige spoedhelikopter in Vlaanderen. Ons budget komt van het provinciebestuur West-Vlaanderen, een aantal steden en gemeenten, en kleine en grote giften.”

Jaarlijks voert het team, onder wie zes piloten 700 tot 750 interventies uit in West-Vlaanderen, een gedeelte van Oost-Vlaanderen en af en toe over de grens met Nederland. “Daarvan zijn gemiddeld één op twintig interventies in de haven van Zeebrugge. Voor mensen met ernstige trauma’s in de haven zijn de nabijheid van het AZ Sint-Jan en de snelle MUG-helikopter heel belangrijk. Het AZ Sint-Jan is een erkend traumacentrum en heeft als enige ziekenhuis in West-Vlaanderen universitaire bedden.”

“Het is cruciaal dat we goed onze weg naar de kaaien kunnen vinden”, zegt piloot Danny Plaisier. “We raden de bedrijven aan om na een oproep de exacte locatie met een rooksignaal aan te geven.”

Filmploeg

Het is al de vierde keer dat het Compensatiefonds een fors bedrag schenkt. Het geld komt uit de pot van wettelijke bijdragen die de werkgevers betalen om sociale voordelen toe te kennen aan erkende havenarbeiders, logistieke werknemers met een veiligheidscertificaat en vaklui. “We steunen graag deze werking omdat het welzijn van iedereen in de haven belangrijk is”, zegt voorzitter Dennis Paelinck.

Momenteel wordt de MUG-heli opnieuw door een filmploeg gevolgd voor een nieuwe reeks van het VTM-programma ‘Helden in de lucht’.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier