Thieben Wandels sluit 2019 af met top tien in Westsprint

Eind juli won Thieben Wandels het criterium in Roeselare voor Wiiliam Denys en Milan Kuypers. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Afgelopen weekend werd het West-Vlaamse wielerseizoen afgesloten. Tweedejaarsnieuweling Thieben Wandels had enkele weken eerder al een punt gezet achter zijn mooie seizoen.

Met een seizoen als dit kan de renner van Zannata-Galloo CT Menen niet anders dan tevreden zijn. Hij finishte zelden buiten de top tien en pakte twee overwinningen: Kuurne en Roeselare, telkens als snelste van een select groepje. Tweede werd hij Otegem, in Bury en Zandvoorde-Zonnebeke vervolledigde hij het podium als derde. Daarnaast uiteraard nog een hele waslijst aan ereplaatsen, waaronder een zesde stek op het West-Vlaams kampioenschap voor tweedejaarsnieuwelingen in De Panne.

Als eerstejaarsjunior zal ik vooral rijden om te leren. Hoge verwachtingen heb ik niet, er zitten immers veel sterke tweedejaars bij

“Het PK laat toch een ietwat wrange nasmaak achter. Ik had er echt een doel van gemaakt, ik verwachtte er veel van en ambieerde een podiumplaats. Als je gekomen bent voor het podium en als zesde finisht, is dat toch een ontgoocheling. Nochtans verliep de koers zoals ik het graag wou: ik zat in de kopgroep van zo’n tien renners en in een sprint van een klein groepje kan ik normaal gezien voor een dichte plaats gaan. Waarschijnlijk had ik onderweg wat te veel met mijn krachten gewoekerd. In de slotfase waren er geregeld demarrages die ik telkens kon pareren, maar dat kostte natuurlijk krachten. Het resultaat was spijtig, maar anderzijds natuurlijk ook weer iets om lessen uit te trekken.” De Markenaar zette ook een stap vooruit in vergelijking met seizoen 2018, al was dat al meer dan behoorlijk voor een eerstejaarsnieuweling. Ten slotte wordt hij met een toptienplaats in Westsprint ook beloond voor zijn constante prestaties.

Naar Gaverzicht-Be Okay

Nu wacht een rustperiode om te recupereren van alle inspanningen. Thieben hoopt op een goede winter, zodat hij mooi op schema aan het nieuwe seizoen kan beginnen. Een nieuw wielerjaar betekent voor hem ook een nieuwe categorie, want hij komt bij de juniores terecht. “Als eerstejaars zal ik vooral rijden om te leren. Hoge verwachtingen heb ik niet, er zitten immers veel sterke tweedejaars bij. Ik wil zien welke wedstrijden me liggen, dan kan ik het jaar daarna wat focussen op die koersen. Ik hoop ook om de constante, die er dit jaar in zat, volgend seizoen wat door te trekken. Mijn programma ligt zeker nog niet vast, maar ik hoop me geregeld eens te kunnen tonen in de grotere koersen.”

In 2020 rijdt Wandels voor Gaverzicht-Be Okay en laat hij Zannata-Galloo CT Menen achter zich. “Ik reed al enkele jaren bij Menen, de tijd was rijp om eens te veranderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik bij Deerlijk de nodige kansen en begeleiding zal krijgen”, aldus de leerling handel aan het Sint-Pauluscollege Wevelgem. Deze winter zal hij alvast wat trainen op de piste. Of hij er ook wedstrijden op gaat rijden, valt nog af te wachten. “Misschien eentje, om te zien hoever ik sta, maar dan is het zeker geen doel op zich.”

Ik hoop me in 2020 geregeld eens te kunnen tonen in de grotere koersen

Het mooiste moment uit Wandels’ inmiddels zeven jaar durende wielercarrière, is zijn West-Vlaamse titel in het tijdrijden bij de 14-jarige aspiranten. “Het was mijn eerste wedstrijd van het seizoen, ik wist dus bijlange niet hoe ver ik stond. Uit het niets werd ik daar provinciaal kampioen in een – voor aspiranten – lange tijdrit. Dat kon wel tellen.” (RRK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.