Jens Dalle was één van de sterkhouders als nieuweling

Jens Dalle kende zijn beste periode in augustus, toen hij drie wedstrijden won. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Met zeven overwinningen kan tweedejaarsnieuweling Jens Dalle terugblikken op een knap seizoen. De renner van Wielerclub Onder Ons Parike kijkt nu al uit naar zijn juniorendebuut. “Starten in de Ronde van Vlaanderen zou fantastisch zijn.”

Wanneer we Jens spreken, heeft hij er net zijn eerste week rust opzitten. “Ik heb een zwaar seizoen achter de rug, dus ik ben blij dat ik nu mijn batterijen opnieuw kan opladen. Nu heb ik meer tijd om iets met vrienden te doen.” Met zeven overwinningen kan de tweedejaarsnieuweling terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen. Jens was dit jaar één van de West-Vlaamse sterkhouders. Toch verliep zijn seizoensstart moeizaam. “In mijn eerste wedstrijd moest ik opgeven en daarna kende ik veel pech. Daardoor kreeg ik het mentaal toch even moeilijk. Gelukkig kwam er snel een kentering.”

Prijs in vijfde koers

In zijn vijfde wedstrijd van het seizoen was het eindelijk raak voor Jens. In Dadizele won hij namelijk na een fotofinish van Jason Baele. “Als sprinter voel je gewoon dat je gewonnen hebt, maar toch durfde ik mijn handen niet in de lucht te steken. Toen ik de bevestiging kreeg dat ik gewonnen had, was de ontlading groot.” Een maand later won hij opnieuw in Kruishoutem. Deze wedstrijd zorgde voor een klik in de mentaliteit van Jens. “Toen ben ik pas voluit in mezelf beginnen te geloven. Voor de wedstrijd had ik gezegd tegen mijn pa dat ik zou winnen. Dat ik het dan nog eens afmaak, gaf mij echt een boost. Dat was een belangrijk moment in mijn seizoen en misschien ook wel mijn carrière.”

Ik kijk uit naar mijn debuut als junior. Ik wil mijn grenzen blijven verleggen

Jens kende zijn beste periode in augustus. Hij won zowel in Egem, Heestert als in Mere. In de West-Vlaanderen Cycling Tour werd hij tiende in de eindstand. “Voor de wedstrijd in Heestert had ik tegen mijn goeie vriend Gerben Dewinter gezegd dat ik zou winnen. Als dat lukte, moest hij de dag erna hetzelfde doen in Zandvoorde. Door elkaar wat te pushen, konden we beiden winnen. We gaan binnenkort samen een vat zetten om dat te vieren.”

Zalige hoogvorm

Uiteindelijk zou Jens zeven wedstrijden winnen. “Het is zalig om in hoogvorm rond te fietsen. Ik trainde er hard voor, maar je moet mentaal ook sterk zijn. Wat er ook gebeurt, je moet blijven geloven in jezelf.” De grootste ontgoocheling van zijn seizoen was het missen van de groene trui in de Topcompetitie. “Voor de slotmanche in Affligem stond ik op drie punten van de leider. Dertig minuten voor de start kreeg ik te horen dat ik plots acht punten in het krijt stond. Uiteindelijk kwam ik nog terug tot op vier punten, dus als je wat rekent… Ik vind het allemaal wat vreemd en voel me geflikt. Maar ik ga volgend seizoen antwoorden met de benen.”

Volgend jaar wil ik enkele UCI-koersen meepikken. Starten in de Ronde van Vlaanderen zou fantastisch zijn

In 2020 maakt Jens zijn juniorendebuut bij zijn huidige ploeg. “Ik voel me hier echt goed. De begeleiding is top en we vormen één hechte groep.” Jens weet goed waar hij naartoe wil en heeft een duidelijk plan voor ogen. “Volgend jaar wil ik enkele UCI-koersen meepikken. Starten in de Ronde van Vlaanderen zou fantastisch zijn. Daarnaast wil ik vooral ervaring opdoen. Ik laat het op mij afkomen en focus me niet op resultaten.” Na zijn rustperiode begint Jens opnieuw aan de voorbereidingen op 2020. “Ik start zeker in een aantal strandraces. Ideaal om mijn kracht en explosiviteit aan te scherpen. Daarnaast wil ik de duurtrainingen langzaam opbouwen. Ik kijk nu al uit naar 2020. Ik wil mijn grenzen blijven verleggen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.