Brugge / Economie Brugge / Economie Bereikt West-Vlaanderen dit jaar de kaap van 1.000 faillissementen? Opnieuw zijn vooral de horeca en bouwsector het slachtoffer Het aantal bedrijven en ondernemers, dat failliet ging dit jaar ligt na 11 maanden al bijna even hoog als in 2024. Op vandaag gingen er al 915 zaken failliet. Opnieuw wordt vooral de horecasector getroffen, want daar zijn er al 171 faillissementen, gevolgd door de bouwsector. De kans bestaat dat we dit jaar de kaap van 1.000 faillissementen bereiken. 2 december 2025
De Haan / Horeca De Haan / Horeca “Laat de uitbaters toch eens zelf kiezen”: West-Vlaamse horecasector niet te spreken over rookverbod op terrassen vanaf 2027 Vanaf 1 januari 2027 wordt roken en vapen op en nabij terrassen verboden. Ook publieke rookkamers, zoals in cafés en op luchthavens, gaan op de schop. “Met al die regeltjes is het niet meer leuk om te ondernemen in de horeca”, reageert voorzitter Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen ontgoocheld. 13 september 2025
Brugge / Het weer Brugge / Het weer “Zonneschijn zorgt altijd voor extra (dag)toeristen”: onze kust is helemaal klaar voor hittegolf Geeft de hittegolf het kusttoerisme in augustus nog een extra boost? Na een goeie juli lijkt ook de tweede maand van de zomervakantie stralend zomerweer in petto te hebben. “Zonneschijn is áltijd goed voor het dagtoerisme aan zee.” 11 augustus 2025
Blankenberge / Horeca Blankenberge / Horeca “We hebben onze jobstudenten nódig”: kusthoreca zet zich schrap voor druk zomers weekend Met temperaturen die vlot de kaap van de 30 graden Celsius zullen overschrijden, zullen heel wat mensen verkoeling zoeken aan onze kust. De horecazaken zetten zich dan ook schrap voor een volkstoeloop. “Maar we hebben handen te kort”, zegt Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen. “Door de examens kunnen we nog geen jobstudenten inzetten.” 19 juni 2025
Knokke-Heist / Samenleving Knokke-Heist / Samenleving ‘De Kust Serveert’ biedt gratis horeca-opleiding aan flexi-jobbers en jobstudenten: “Enorm boeiend” Wie graag een centje wil bijverdienen in de horeca, kan momenteel de gratis opleiding ‘De Kust Serveert’ volgen. In Oostende ging de korte opleiding van drie avonden dinsdagavond van start. We zagen enthousiaste lesgevers die op korte tijd zoveel mogelijk kennis en vooral passie voor de horeca willen doorgeven. Deelnemer Eric Vandewalle (72) leerde ons dan weer dat je nooit te oud bent om bij te leren en bij te klussen. 14 maart 2025
Aalbeke / Horeca Aalbeke / Horeca West-Vlaamse horeca niet te spreken over uitgebreid rookverbod: “Nu zullen we met zijn allen langzaam doodbloeden” Een nieuwe regering betekent nieuwe maatregelen. En misschien wel de meest opvallende is het verbod op roken op horecaterrassen. “Dit is pure broodroof”, klinkt het bij de horeca. “En hoe ga je dat in godsnaam controleren?” 4 februari 2025
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Voedselagentschap sluit elke maand een horecazaak: aantal klachten weer op niveau van voor corona Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ontving vorig jaar 252 klachten uit onze provincie en legde elf West-Vlaamse horecazaken een tijdelijke sluiting op. Dat zijn recordcijfers. “Vandaag kan iedereen zomaar een horecazaak starten”, zucht voorzitter Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen. 12 september 2024
Brugge / Horeca Brugge / Horeca “Cowboys heb je in alle sectoren, de meerderheid volgt regels wél strikt op”: Horeca West-Vlaanderen reageert op verplichte sluiting twee West-Vlaamse restaurants In amper één week tijd moesten zowel restaurant La Promenade in Oostende als de brasserie Uilenspiegel in Brugge op bevel van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de deuren sluiten. “Uiteraard betreuren we dit”, zegt Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen. “Maar de meerderheid volgt de regels wél strikt.” 8 augustus 2024
Ingelmunster / Horeca Ingelmunster / Horeca Bestel je straks een ‘Rougeke 0,0’ op café? Brouwer van Kasteelbier en Filou komt met twee alcoholvrije bieren Pintjes en cocktails achteroverkappen en toch nog achter het stuur kruipen? Dankzij de talloze alcoholvrije alternatieven kan dat meer dan ooit toch op een verantwoorde manier. Steeds meer West-Vlamingen kopen alcoholvrije drank, steeds meer producenten volgen. Zelfs Xavier Vanhonsebrouck, aanvankelijk kritisch tegenover bier zonder alcohol, springt nu ook op de kar... 4 januari 2024
Ieper / Horeca Ieper / Horeca Ieperse horeca steunt Rode Kruis en Be You Zo’n 135 leden van Horeca Ieper en Omliggende verzamelden in de Oude Kaasmakerij voor het traditionele herfstbanket na het drukke zomerseizoen. Van de gelegenheid maakte het bestuur gebruik om 1.000 euro te schenken aan het Rode Kruis en Be You. 23 september 2023
Izegem / Horeca Izegem / Horeca Nergens vind je zoveel horecazaken als bij ons: aantal restaurants houdt uitstekend stand in West-Vlaanderen Wie zomervakantie zegt, denkt aan hippe terrasjes en ontspannende hotels. Wat blijkt, daarvoor is West-Vlaanderen dé place to be. In geen enkele andere provincie zijn er zoveel horecazaken te vinden, rekening houdend met het inwonersaantal. Meer nog: ondanks de corona- en energiecrisis telt ons horecalandschap meer restaurants dan tien jaar geleden. 4 augustus 2023
Adinkerke / Horeca Adinkerke / Horeca Wie zal al die Waalse families straks bedienen aan zee? Lentevakantie zorgt voor hoge nood: 654 vacatures bij kusthoreca De kust verwacht een pak Franstalige toeristen in mei, nu de lentevakantie bij hen niet meer samenvalt met onze paasvakantie. Maar is de horeca daar wel klaar voor? Vandaag staan er nog altijd 654 vacatures open. “Zo goed als alle uitbaters zitten met de handen in het haar”, zucht Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen. 21 april 2023
Bedrijven Bedrijven Dit jaar al 489 horecazaken op de fles Liefst 489 West-Vlaamse horecazaken sloten dit jaar de deuren. Dat zijn er 166 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. “De energiecrisis is echt de druppel”, klinkt het bij Horeca West-Vlaanderen. 29 september 2022
Kortrijk / Horeca Kortrijk / Horeca Horeca West-Vlaanderen steunt oproep om 475 uur voor jobstudenten te schrappen, maar volgens ACV verliezen studenten niets na overschrijden van 'limiet' Een horeca-uitbater uit Kortrijk deelde online een open brief, waarin hij oproept om het ‘limiet’, dat jobstudenten mogen werken te schrappen. Jobstudenten mogen 475 uur werken met een verlaagd tarief van sociale bijdrage. Daarna kunnen studenten nog 80 uur per maand werken zonder dat ze hun kinderbijslag verliezen. Open VLD en Horeca West-Vlaanderen steunen die oproep. Maar volgens ACV West-Vlaanderen is het omgekeerd juist beter. “Na die 475 krijgt die jobstudent juist meer sociale zekerheid. Dat kost dan iets meer aan de werkgever, maar op het einde van de rit verliest de student niets.” 19 augustus 2022
Horeca Horeca West-Vlaamse horeca komt 1.766 handen te kort: bijna 900 vacatures raken niet ingevuld Nooit eerder kampte de horeca met een groter personeelstekort als vandaag. Veel mensen die tijdens de pandemie overstapten naar een andere sector, keren niet meer terug. “Ik heb al twee maanden drie vacatures openstaan, maar daar kwam zelfs nog geen enkele reactie op.” 8 april 2022
Brugge / Toerisme Brugge / Toerisme West-Vlaanderen blijft dé gastronomische topprovincie Dit jaar presenteert het provinciebedrijf Westtoer ‘Het Lekkere Westen’ een themajaar over gastronomie: 170 chefs schotelen de gastronomische troeven van West-Vlaanderen voor. Lokaal en duurzaam zijn de blikvangers. Samen met de chefs zijn ook de streekproducenten en tal van lekkere adressen de sterkhouders van het eigentijds West-Vlaams culinair landschap. Met 30 Michelinsterren en 188 restaurants met een Gault&Millau-notering blijft West-Vlaanderen dé gastronomische topprovincie. Ambassadeur van Het Lekkere Westen in 2022 is de Brugse choc-o-latier en chef-kok Dominique Persoone. 15 februari 2022
Aalbeke / Horeca Aalbeke / Horeca Heropening op 1 mei nadert, maar vindt sector wel voldoende personeel? “Job in de horeca dreigt knelpuntberoep te worden” De nog altijd geplande heropening van de horeca op zaterdag 1 mei komt steeds dichterbij, maar de sector kampt met een tekort aan helpende handen. Door de gedwongen sluiting is een deel van het personeel elders aan de slag gegaan en die lijken niet meteen terug te keren. “Ik zag de helft van mijn keukenbrigade vertrekken”, zegt Filip Claeys van het sterrenrestaurant De Jonkman. 1 april 2021
Toerisme Toerisme Vlaanderen maakt 30 miljoen euro vrij voor toeristische ondernemers, tot vreugde van Westtoer De Vlaamse regering heeft 30 miljoen euro klaar om toeristische ondernemingen te helpen bij de heropstart na de coronacrisis. Het zogenaamde levenslijninitiatief maakt het voor uitbaters van logies of private attracties mogelijk om financiële steun aan te vragen voor de vele investeringen die het komende jaar nodig zullen zijn. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer zijn blij met de extra steunmaatregelen. 23 december 2020